NeoPedia
در یك پژوهش بررسی شد

چاره ای برای كاهش تعارض انسان و حیات وحش

چاره ای برای كاهش تعارض انسان و حیات وحش

به گزارش نئوپدیا نتایج یك مطالعه نشان داد كه بالا بردن حساسیت جامعه نسبت به مسائل محیط زیست به وسیله رسانه های عمومی، توانمندسازی جوامع محلی بعنوان راهنمای محلی گردشگران، استخدام محیطبانان بومی، پشتیبانی از كسب و كارهای كوچك روستایی و... می تواند تعارضات انسان و محیط زیست را كم كند.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، چالش بین انسان و محیط زیست در سرتاسر دنیا به شکل های مختلف وجود دارد و بیشتر از همه در کشورهای در حال توسعه تجربه شده است. در سالهای اخیر حفاظت از تنوع زیستی سبب شده دسترسی و استفاده انسانی در مناطق حفاظت شده مدیریت شود و دسترسی مردم محلی که سالهای پیش به صورت عادی از آنها استفاده می کرده اند، کاهش پیدا کند، همینطور خطر صدمه به دام های اهلی و محصولات کشاورزی توسط گونه های جانوری وحشی افزایش پیدا کند.
بنابراین پژوهشگران نقش آموزش جوامع محلی را در کاهش تعارضان انسان و حیات وحش منطقه حفاظت شده «کوسالان» بررسی کردند. «نوید زمانی»؛ پژوهشگر گروه محیط زیست دانشگاه پیام نور تهران و «جواد حاتمی»؛ پژوهشگر گروه علوم تربیتی دانشگاه تربیت مدرس، به همراه همکارانشان در این مطالعه مشارکت داشتند.
منطقه حفاظت شده «کوسالان» در جنوب شرقی شهرستان مریوان قرار دارد. حد جنوبی این منطقه را مرز بین المللی با کشور عراق تشکیل می دهد. کوسالان دارای عرصه های جنگلی و مراتع کوهستانی است. در این منطقه درختان بلوط، بنه، زالزالک، آلوچه و... پوشش گیاهی را می سازند. شاخص ترین پستانداران آن پلنگ، گرگ، خرس قهوه ای، سیاه گوش و... است.
برای انجام این پژوهش در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان، به همراه کارشناسان اداره کل محیط زیست کردستان و محیط بانان منطقه کوسالان پیمایش صحرایی انجام شد و پژوهشگران آثار و نمایه های حیات وحش این منطقه را شناسایی و ثبت کردند. همینطور از راه پرسش نامه و مصاحبه با چوپانان و مردم محلی، مناطق حضور دام اهلی و نوع دام های موجود در منطقه به ثبت رسید. همینطور با استفاده پرسش نامه، میزان آگاهی و آموزش مردم در مورد منطقه حفاظت شده کوسالان مورد بررسی قرار گرفت.
بررسی های اطلاعات جمعیت شناختی پرسش نامه ها نشان داد که ۷۲ درصد از پاسخ گویان مرد و ۲۸ درصد زن بودند. بیشتر پاسخ گویان در گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال قرار داشتند. بررسی سطح تحصیلات پاسخ گویان نشان داد که ۶۶ درصد از افراد تحصیلات دانشگاهی دارند. بیشتر افراد دارای سطح درآمدی بین ۱.۵ تا دو میلیون تومان هستند.
بررسی منابع کسب اطلاعات مردم در مورد حیات وحش نشان داد که بیشتر افراد اطلاعات خویش را از سازمان های مردم نهاد، سازمان های دولتی و شبکه تلویزیونی استانی کسب می کنند و از سایر منابع مثل رادیو، روزنامه، نشریات و کارشناسان محیط زیست کم تر استفاده می نمایند.
بررسی ها نشان داد که از نظر ساکنان محلی، تخریب زیستگاه، کمبود محیط بان و شکار و قاچاق حیات وحش مهم ترین عوامل تهدیدکننده اکوسیستم و حیات وحش هستند. همینطور مشخص شد متغیرهای عوامل اقتصادی اجتماعی ساکنان بومی، مدیریت حیات وحش، عوامل تهدیدکننده اکوسیستم و حیات وحش، رفتار زیست محیطی ساکنان بومی، میزان آگاهی و اطلاع از منطقه و منابع کسب اطلاعات؛ با میزان آموزش محیط زیست ارتباط مستقیم دارند. ازاین رو مدیریت و آموزش مفاهیم زیست محیطی در جوامع بومی که به صورت مستقیم با حیات وحش در ارتباط هستند، ضروریست و تأثیر زیادی در کاهش تعارضات و بهبود وضع معیشتی آنها خواهد داشت.
به قول پژوهشگران این مطالعه؛ «بالا بردن حساسیت جامعه نسبت به مسائل محیط زیست به وسیله رسانه های عمومی، توانمندسازی جوامع محلی بعنوان راهنمای محلی گردشگران، استخدام محیطبانان بومی، پشتیبانی از کسب و کارهای کوچک روستایی، پشتیبانی از راه اندازی اکولوژها به منظور جذب گردشگران و آگاه سازی عمومی جوامع محلی در ارتباط با اهمیت اقتصادی اکولوژیکی منطقه برای کاهش تعارضات انسان و محیط زیست، ضروری است».
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی نقش آموزش محیط زیست در جوامع محلی بر کاهش تعارض انسان و حیات وحش» در فصل نامه محیط زیست جانوری انتشار یافته است.




منبع:

1399/08/25
23:09:23
5.0 / 5
1622
تگهای خبر: آموزش , بین المللی , پژوهش , پژوهشگران
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
NeoPedia