NeoPedia
در یك مطالعه بررسی شد

پدیده سرقت علمی و ارتباط آن با فرهنگ جامعه

پدیده سرقت علمی و ارتباط آن با فرهنگ جامعه

به گزارش نئوپدیا پژوهشگران بر مبنای نتایج یک تحقیق توصیفی تحلیلی، می گویند: امروزه جوامع در حال گذر و تغییر از اعمال مجازات به سمت نظام آموزشی مناسب و جلوگیری از سرقت علمی هستند، ازاین رو شاید بتوان گفت ایجاد یک سیاست مفید آموزشی بسیار کارآمدتر از اعمال مجازات در این حوزه خواهد بود.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، کسب مدارج علمی و همینطور دستیابی به موقعیت های اجتماعی بالاتر، گاهی اوقات باعث بروز نوعی از رفتارهای غیراخلاقی و نابه هنجار می شود که در عرف از آن بعنوان «سرقت علمی» یاد می شود. سرقت علمی؛ عرضه اثر علمی شخص دیگر بعنوان کار خود است.

با توجه به اهمیت این موضوع؛ پژوهشگران با انجام یک مطالعه تحلیلی توصیف، تأثیر فرهنگ جوامع بر میزان سرقت علمی و مقابله با آنرا مورد مطالعه قرار دادند. همینطور قوانین کشور ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا را هم در این مورد بررسی کردند.

به گفته پژوهشگران این مطالعه، در کشور ایران عواملی همچون فقدان سیستم آموزشی کارآمد و فرهنگ سازی صحیح از سطوح پایه، رواج فرهنگ تنبلی و تقلب، عدم آگاهی صحیح از مفهوم واقعی سرقت علمی، محدودیت زمانی و عدم توانایی لازم در امور علمی پژوهشی سبب گسترش پدیده سرقت علمی شده اند. به صورتی که امروزه عده ای تهیه کتب یا مقاله را در ازای دریافت حق الزحمه برای دیگران، بعنوان حرفه خود قرار داده و از این راه کسب درآمد می کنند.

در این مطالعه عنوان شده که باآنکه در حقوق ایران هم قوانین گوناگونی همچون قانون عام حمایت حقوق مولفان، مصنفان و هنرمندان در سال ۱۳۸۴ و همینطور قانون نسبتا خاص، پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی در سال ۱۳۹۶ به تصویب رسیده اند؛ اما لزوم دارد به صورت کارآمدتری اجرا شوند.

نتایج به دست آمده از این مطالعه از آن حکایت می کند که فرهنگ هر جامعه تأثیر به سزایی در میزان سرقت علمی اشخاص آن جامعه دارد.

این پژوهشگران می گویند: معضل اساسی در این راستا ناشی از اعطای ارزش کاذب اجتماعی به مدارج علمی در جامعه است که بعضی از اوقات به نقص اصول فرهنگی، نادیده گرفتن ابعاد مادی و معنوی حق مولف و در نهایت تحصیل مدارج علمی بدون انجام پژوهش مستقیم و اصیل به وسیله برخی اشخاص منجر می شود.

محققان این مطالعه پیشنهاد می کنند که شرایط لازم جهت فرهنگ سازی و آموزش مردم در جهت گسترش فرهنگ حفظ حقوق مولف فراهم گردد، چونکه این مورد اثربخشی بسیار بیشتری دارد که منافع آن در سطوح گسترده جامعه مشخص خواهد شد.

بر اساس نتایج این مطالعه، از لحاظ تقنینی امروزه جوامع در حال گذر و تغییر از اعمال مجازات به سمت نظام آموزشی مناسب و جلوگیری از سرقت علمی هستند. ایجاد یک سیاست مفید آموزشی به معنای آغاز به تغییر در نظام فرهنگی است که طبعا سبب تغییر قوانین هم می شود و این مهم بسیار کارآمدتر خواهد بود.

در این پژوهش احسان نعمتی و سید حسن حسینی مقدم؛ محققان گروه حقوق خصوصی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه مازندران، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه پاییز سالجاری به صورت مقاله علمی پژوهشی «مطالعه تطبیقی سرقت علمی در حقوق ایران و اتحادیه اروپا»، در پژوهشنامه حقوق تطبیقی دانشگاه مازندران، انتشار یافته است.





منبع:

1400/01/07
14:39:10
5.0 / 5
996
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , پژوهشگران , پژوهشی
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
NeoPedia