NeoPedia

طراحی و تدوین برنامه ملی انس با مساجد و نماز جماعت

طراحی و تدوین برنامه ملی انس با مساجد و نماز جماعت

به گزارش نئوپدیا پژوهش «طراحی و تدوین برنامه ملی انس با مساجد و نماز جماعت»؛ به كوشش یحیی صالح نیا(مجری طرح) و دكتر علی رضایی (ناظر طرح) انجام شده كه توسط دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی در سال 1397 منتشر گردید.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، در مقدمه این پژوهش نگاشته شده است كه مسجد بعنوان اصلی ترین پایگاه اجتماعی، اسلامی كاركردها و مأموریت های تمدنی فراوانی در ابعاد علمی، فرهنگی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی و مدیریتی بوده و نقش مهمی در تربیت كادر و نیروی انسانی مورد نیاز برای اداره شئون مختلف جامعه مسلمانان دارد. با توسعه نمازهای جماعت خیلی از مشكلات فردی و اجتماعی كاهش یافته و تهاجم فرهنگی بیگانه به نسل نو چندان كاری از پیش نخواهد برد و در مسائل فكری و اخلاقی از انحراف مصون خواهند ماند.
امروز با تغییر نیازهای نسل جوان و تحول روحیات آنها، نقش بارز مسجد بعنوان كانون تربیت دینی به روشنی مشخص می شود. این پژوهش بر آن است تا شیوه های تشویق و ترغیب عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان به نماز جماعت را بیابد.
ازاین رو هدف اصلی این پژوهش برنامه ملی انس با مسجد و نماز جماعت، ایجاد بستری علمی و قانونی برای ترویج و توسعه حضور مردم در مساجد و نمازهای جماعت و رفع موانع موجود در شركت حداكثری عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان در مساجد و نمازهای جماعت است.
همینطور در جهت هدف اصلی این پژوهش، اهداف فرعی ذیل قابل توجه است:
حفظ سلامت اجتماعی،
تقویت جنبه های معنوی، انقلابی، تعلیمی و تبلیغی مساجد،
رونق و افزایش كارایی و شكوفایی هرچه بیشتر مساجد،
افزایش كارایی مساجد در اعتلای فرهنگ عمومی،
تقویت رابطه مردم با علما و روحانیت،
عرضه سیاست ها، راهبردها و راهكارها در ارتباط انس با مساجد و نمازهای جمعه و جماعت.
همینطور رویكرد پژوهشی به كار برده شده در این پژوهش تركیبی از روش كتابخانه ای و مطالعات آماری و میدانی است كه عمدتاً با انجام مصاحبه های مبتنی بر گردآوری تاریخ شفاهی مساجد واحیاناً سفر به برخی مساجد خاص كشور انجام شده است. جامعه آماری مورد رجوع در این تحقیق مساجد منتخبی است كه دارای یكی از دو خصوصیت پر رونق بودن یا كم رونق بودن هستند.
بخشی از این پژوهش ذیل عنوان «موانع جذب عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان به مساجد» بعضی از موانع به شرح ذیل بیان شده است:
متنوع نبودن برنامه های مسجد،
ناهم خوانی برنامه های خیلی از مساجد با نیازهای فكری و فرهنگی عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان و وضع زمان و مسائل روز،
اختصاصی شدن تدریجی برخی مساجد تنها برای قشر پیران و احساس غربت و حقارت برای عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان،
طولانی بودن نماز جماعت و سخنرانی،
وضع نامناسب و عدم آراستگی ظاهری مسجد،
وجود برخی هیأت امناها و خادمان تندخو،
تشخیص ندادن و درك ناصحیح از روان شناسی دوره های مختلف زندگی،
القای ترك لذت و بهره نبردن از مواهب و نعمت های حلال الهی و پرهیز از شیك پوشی و آراستگی به اسم دین و تلقین این نكته كه دین دار واقعی نباید بخندد، لذت ببرد و شیك بپوشد.
عوامل جذب عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان به مساجد را می توان به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم كرد: محیط و فرهنگ اجتماعی پاك، فضای سیاسی مناسب و كاركرد درست نهادهای آموزشی و اجرایی باعث رو آوردن نسل جوان به مسجد می شود، ولی چون دور از دسترس مدیریت مساجد و اولیای آن است، عوامل بیرونی نامیده می شوند.
در بخش دیگری از این پژوهش ذیل عنوان «عوامل اساسی در جذب نسل جوان به مسجد» چند عامل نقش اساسی ایفا می كنند كه عبارتند از: احیای معنویت و كاركردهای مسجد، احیای وظیفه ذاتی مسجد، احیای كاركرد آموزشی مساجد، فعال ساختن كتابخانه مسجد و احیای دیگر كاركردهای جنبی مسجد.
به گزارش مركز خبر شورایعالی انقلاب فرهنگی، همینطور در بخش دیگری از این پژوهش بیان شده است:
نوجوانان و جوانان ما به صورت طبیعی به كارهای نو و افكار جدید علاقمند هستند. آنان شیفته مطالب و مقالات تازه و سبك های نوین روزگار خود می باشند. به سخنان جدید با كمال دقت گوش می دهند و درباره مطالب نو با علاقه فراوان گفتگو می كنند. ازاین رو مسجدهای ما باید متحول شوند و پاسخگوی نیازهای روز جوانان باشند. مسجدها باید به امكانات و ابزارهای آموزشی و اطلاع رسانی روز دنیا مانند كامپیوتر، انواع سایت های مذهبی و فرهنگی، برنامه های آموزشی در رشته های مختلف و... مجهز شوند و برای جذب عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان جاذبه كافی را داشته باشند.
وضعیت ظاهری مساجد، طولانی نشدن نمازهای جماعت، خصوصیت های امام جماعت، كتابخانه، فعالیت كانون های فرهنگی، هیأت امنا و... از عوامل مؤثر در جذب عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان به مساجد هستند.
در بخش پیشنهادات پژوهش ذیل عنوان «طراحی و تدوین برنامه ملی انس با مساجد و نماز جماعت» به شرح زیر است:
توسعه آموزش های محتوایی درمورد فلسفه و ارزش جماعات و حضور در مساجد،
توسعه كمی و كیفی مساجد طراز نظام اسلامی،
ایجاد زمینه های توسعه حضور زنان در مساجد بعنوان محور خانواده،
نهضت مهارت افزایی در میان روحانیون و ائمه جماعات،
توسعه برنامه های چندرسانه ای و آفرینش های سینمایی و تلویزیونی درمورد مسجد و نماز جماعت،
ادغام برنامه های علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی مساجد با مدارس و دانشگاه ها،
احیای كاركردهای مختلف مسجد همچون آموزش، فعالیتهای ورزشی، فرهنگی، هنری و....،
عرضه الگو از قهرمانان ورزشی و هنرمندان و اهل علم در حال نماز خواندن و حضور در مساجد برای اقشار هدف،
عدم انحصاری كردن امورات و فعالیتهای مسجد و پایگاه مقاومت و كانون های مساجد و رفع موانع حضور و عضویت علاقمندان در این نهادها،
بازسازی و تقویت بینش و شناخت عموم مردم بخصوص كودكان، نوجوانان و جوانان در مورد اهمیت، فضیلت، نقش نماز و نماز جماعت.



1398/11/05
14:28:12
5.0 / 5
4480
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
NeoPedia