NeoPedia
مروری بر نتایج یك تحقیق؛

عواملی كه می تواند كیفیت زندگی بازنشستگان را بهتر كند

عواملی كه می تواند كیفیت زندگی بازنشستگان را بهتر كند

یافته های یک مطالعه نشان داد که صفات شخصیتی و نوع رفتاری که بازنشستگان در مقابله با استرس در پیش می گیرند، در کیفیت زندگی آنها موثر است.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، بازنشستگی یکی از رویدادهای مهم در دوران سالمندی است که می تواند کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر خود قرار دهد. چون که فرد از نقشی که سالهای متمادی آنرا داشته جدا می شود و به علت از دست دادن قابلیت های قبلی و عدم آشنایی با نقش جدید، گرفتار اضطراب شده و این امر می تواند چالش های مهمی از نظر مالی، روانی و اجتماعی برای سالمندان ایجاد نماید و روی کیفیت زندگی سالمند اثرگذار باشد.

با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهشگران روان شناسی با انجام مطالعه ای تأثیر خصوصیت های شخصیتی، راهبردهای مقابله ای و نگرش مذهبی بازنشستگان را بر کیفیت زندگی آنها بعد از بازنشستگی، بررسی کردند.

عبدالله معتمدی و یوسف اعظمی از دانشگاه علامه طباطبائی، مسعود رستمی از دانشگاه سیستان و بلوچستان و محمد جلالوند از دانشگاه غیرانتفاعی آفرینش بروجرد، در این مطالعه مشارکت داشتند.

برای انجام این مطالعه ۲۰۰ نفر از بازنشستگان شهرستان نهاوند با استفاده از پرسش نامه مورد بررسی قرار گرفتند.

برای بررسی خصوصیت های شخصیتی از پرسش نامه پنج عاملی شخصیت استفاده شد و میزان روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری و وظیفه شناسی مورد بررسی قرار گرفت.

همچنین با استفاده از پرسش نامه راهبردهای مقابله ای نحوه رویارویی بازنشستگان با مشکلات، ارزیابی شد و سه سبک مقابله یعنی مقابله مساله محور (به معنای کنترل هیجانات و برنامه ریزی برای حل گام به گام مسئله)، مقابله هیجان مدار (فرد به جای تمرکز بر خود مساله، برای کاهش هیجانات منفی ناشی از آن تلاش می کند) و سبک مقابله اجتنابی (فرد از مواجهه با مشکل اجتناب می کند)، در افراد ارزیابی شد.

پژوهشگران با استفاده از پرسش نامه نگرش مذهبی؛ عبادات، اخلاقیات، ارزش ها، جهان بینی و باورها و... افراد را بررسی کردند. کیفیت زندگی بازنشستگان هم با استفاده از پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت، مورد بررسی قرار گرفت.

بررسی های این مطالعه نشان داد که خصوصیت های شخصیتی افراد، بر روی کیفیت زندگی آنها اثرگذار است. از بین خصوصیت های شخصیتی روان رنجوری، برون گرایی، گشودگی به تجربه، توافق پذیری و وظیفه شناسی، تنها خصوصیت گشودگی به تجربه با کیفیت زندگی مرتبط نیست و دیگر خصوصیت ها برکیفیت زندگی اثرگذار هستند. روان رنجوری، کیفیت زندگی افراد را می کاهد و برون گرایی، توافق پذیری و با وجدان بودن، سبب افزایش کیفیت زندگی می شود.

در ادامه بررسی های مطالعه مشخص شد که نحوه مقابله افراد با مشکلات هم بر کیفیت زندگی آن موثر است. افرادی که از راهبردهای مقابله ای مساله مدار استفاده می نمایند، کیفیت زندگی بالاتر دارند. رابطه راهبرد مقابله ای هیجان مدار با کیفیت زندگی، منفی ولی غیر معنادار بود و افرادی که از راهبرد اجتناب استفاده می کردند، احساس کیفیت زندگی بالاتری داشتند.

یافته های این مطالعه نشان داد که بین نگرش مذهبی افراد و کیفیت زندگی آن رابطه وجود ندارد و نگرش مذهبی نمی تواند کیفیت زندگی بازنشستگان را بهبود بخشد.

نتایج این پژوهش حاکی از این مطلب است که بهبود کیفیت زندگی بازنشستگان، متاثر از صفات شخصیتی آنها و نوع راهبرد مقابله ای است که هنگام مواجهه با استرس به کار می گیرند.

پژوهشگران این مطالعه می گویند به علت تفاوت در مسائل فرهنگی، زبانی و قومی باید در تعمیم یافته های این مطالعه به سایر مناطق احتیاط کرد. همینطور به علت محدودیت های پژوهش سبب شده که نتایج و یافته های حاصل عمق زیادی نداشته باشد و در پژوهش های آینده باید با استفاده از روش های مقطعی و طولی به بررسی روابط علّی پرداخت.

به اعتقاد پژوهشگران این مطالعه؛ ضروریست که سازمان ها و موسسات مختلف برای آماده کردن روانی کارکنان خود برای پیمودن دوران بازنشستگی و بهبود کیفیت زندگی آنها پس از بازنشستگی برنامه ریزی کنند. این برنامه ریزی ها می تواند علاوه بر آموزش آگاهی از خصوصیت های شخصیتی، شامل آموزش مهارت های مقابله با استرس باشد.

یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «کیفیت زندگی در بازنشستگی: نقش خصوصیت های شخصیتی راهبردهای مقابله ای و نگرش مذهبی» در فصل نامه روان شناسی پیری دانشگاه رازی، انتشار یافته است.





منبع:

1399/11/15
13:19:25
0.0 / 5
1035
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , پژوهشگران , پژوهشی
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
NeoPedia