NeoPedia
در پنجمین كارگاه بین المللی چگونگی نمایه سازی نشریات در پایگاه ISC مطرح شد

راهكارهای ارتقای نشریات در رتبه بندی های جهانی

راهكارهای ارتقای نشریات در رتبه بندی های جهانی

نئوپدیا: پنجمین کارگاه بین المللی چگونگی نمایه سازی نشریات در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) و راهکارهای ارتقای نشریات در رتبه بندی های جهانی برای سردبیران نشریات کشورهای اسلامی به میزبانی ISC در تاریخ 21 اردیبهشت 1400 اجرا شد.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، این کارگاه بین المللی با حضور روسای دانشگاه ها و سردبیران نشریات کشورهای جمهوری آذربایجان، عراق، ترکیه، پاکستان، یمن و ایران انجام شد که نزدیک به ۶۰ شرکت کننده در این کارگاه حضور داشتند.

در این کارگاه آموزشی، دکتر محمدرضا فلاحتی فومنی قدیمی، مدیر اداره روابط عمومی و همکاریهای علمی بین المللی ISC و مرکز منطقه ای، جواد حیات داوودی مدیر گروه تجزیه و تحلیل منابع ISC و فاطمه خلیفه مدیر گروه تحقیق و توسعه به ارائه کارگاه برای سردبیران نشریات روسای دانشگاه ها پرداختند.

در این کارگاه مجازی، دکتر فلاحتی به بیان هدف از برگزاری این کارگاه پرداخت و اظهار داشت: امید است چنین سلسله کارگاه های آموزشی که در حال برگزاری است باعت گسترش تعاملات علمی بین المللی بین سردبیران و دانشگاه ها با ISC شود تا بتوانند از خدمات علمی ISC هرچه بیشتر بهره مند شوند.

وی اضافه کرد: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در نظر دارد با برگزاری چنین کارگاه های مجازی برای سردبیران و اعضای هیئت تحریریه نشریات نمایه شده در ISC، آنها را با سیاست و معیارهای نمایه سازی نشریات در ISC آشنا کند. وی بعد از معرفی مختصر از تاریخچه تاسیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC)، به معرفی اهداف و خدمات پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) پرداخت.

در این کارگاه سامانه نشریات علمی غیر فارسی زبان، شاخص ها و سیاست های نمایه سازی نشریات، نمایه سازی و سطح بندی، نشریات نمایه شده در ISC برمبنای معیارهای ارزیابی ساختاری، محتوایی و مبتنی بر داده های علم سنجی در سه مجموعه متفاوت «نشریات اولیه»، «نشریات فهرست انتظار» و «نشریات هسته» برای شرکت کنندگان معرفی گردید.

علاوه براین، در این وبینار درباب حفظ و ارتقای جایگاه نشریات در سایر رتبه بندی های جهانی، آشنایی با اضافه، حذف یا آرشیو کردن نشریات در مجموعه های کتابخانه ای، آشنایی با آخرین تغییر و تحولات علم کتاب شناسی، بررسی تاثیر نشریات در بازار های اقتصادی و بررسی عملکردهای اعضای هیئت تحریریه، دسترسی به اطلاعات کتاب شناختی و نمایه سازی و همین طور ارزیابی بهبود و ضعف جایگاه نشریات در مقایسه با سایر نشریات همان حوزه در بازه های زمانی مختلف مورد بررسی قرار گرفت.

در ادامه، سامانه معرفی لیست کل نشریات و نشریات فاقد نمایه ISC معرفی گردید و از سردبیران نشریات خواسته شد تا نشریات جعلی را به این پایگاه معرفی کنند تا در پایگاه های ISC اسامی آنها بعد از ارزیابی معرفی شود.

سپس با مروری بر خدمات جدید ISC به تشریح راهکارهای سازمان برای مقابله با مشکلات ناشی از رخداد پاندمی کوید–۱۹ برای جامعه علمی پرداخته شد. ISC محصول جدید خودرا با نام نماگر کوید-۱۹ (https: //maps.isc.gov.ir/covid۱۹/#/world) ارائه کرده است. تولید این سامانه توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سطح ملی و بین المللی با استقبال خوبی روبه رو شده است به شکلی که هم اکنون این سامانه در وبگاه کشورهای عضو D-۸ بارگذاری شده است که بصورت منظم به روزرسانی می شود.

لازم به ذکر است هم اکنون بیش از ۱۸ هزار مقاله تمام متن در این سامانه جهت استفاده کاربران موجود است.

وی در ادامه به معرفی برخی خدمات مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری (RICeST) پرداخت و اظهار داشت: هم اکنون مرکز منطقه ای یکی از بزرگترین پایگاه های اطلاعاتی و منابع فارسی در کشور بوده و در چند سال اخیر با هدف گسترش و ترویج زبان و ادب فارسی نسبت به تأسیس شاخه بمنظور دسترسی به پایگاه ها و منابع اطلاعاتی فارسی در کلیه دانشگاه های خارج از کشور دارای کرسی زبان فارسی اقدام نموده است.

وی افزود: یکی از کارهای مهم پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی ایران و کشورهای اسلامی است. پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از سال ۱۳۸۹ دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی کشور را بر طبق ۲۶ شاخص در قالب پنج معیار کلی پژوهش، آموزش، وجهه بین المللی، تسهیلات، امکانات و کارهای اجتماعی، اقتصادی و صنعتی که با اهمیت ترین ماموریت های دانشگاهی را مد نظر قرار می دهند، ارزیابی و رتبه بندی می کند. روش شناسی رتبه بندی ملی ISC توسط تیمی متشکل از خبرگان و متخصصان رتبه بندی تهیه و در ششمین نشست وزرای آموزش عالی کشورهای اسلامی مصوب شده است. این پایگاه ضمن ارائه سالانه رتبه بندی ملی ISC در کشور، از سال ۲۰۱۳-۲۰۱۴ رتبه بندی دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی را در سطح کشورهای اسلامی آغاز نموده است. رتبه بندی جهان اسلام ISC بر طبق شاخص ها و معیارهای تخصصی در حوزه علم سنجی و متناسب با سیاست های کلان علم و فناوری ابلاغی از طرف مقام معظم رهبری صورت می پذیرد. نظام های رتبه بندی ملی و جهان اسلام ISC با ارائه فاکتورهای تخصصی و متنوع این امکان را برای دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی فراهم آورده است تا با سنجش همه جانبه عملکرد خویش و آگاهی دقیق از رقبای ملی و منطقه ای، برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های مناسب جهت رشد وضعیت و تبدیل شدن به دانشگاه های تراز جهانی را اتخاذ کنند.

در ادامه، آقای جواد حیات داوودی، مدیر گروه تجزیه و تحلیل منابع ISC به معرفی سامانه نشریات علمی پرداخت و اظهار داشت: این سامانه برمبنای استانداردهای علم سنجی بین المللی طراحی شده و ابزاری برای تحلیل و رتبه بندی نشریات علمی بر پایه شاخص محتوایی بوده و نشریات بر حسب میزان اثرگذاری علمی و استنادهای دریافتی در چارک های مختلف تقسیم ‏بندی شده اند. سامانه نشریات علمی شامل اطلاعات نشریات فارسی، عربی و انگلیسی دارای ضریب تأثیر است که از نظر موضوعی در حوزه های علوم انسانی، علوم پایه، علوم پزشکی، علوم دامپزشکی، علوم کشاورزی، فنی و مهندسی، منابع طبیعی، هنر و معماری قرار داده شده اند.

وی افزود: این سامانه جهت تسریع آگاهی از جایگاه هر نشریه برمبنای ضریب تأثیر، فراهم آوردن دسترسی به اثرگذارترین نشریات و تشخیص الگوهای رایج انتشار و استناد پیش از تعیین راهکارها و سیاست گذاری های علمی در دانشگاه ها به کار می رود. همچنین، میزان اثرگذاری هر نشریه را تعیین کرده و نیم عمر استنادها به نشریه، شاخص آنی، اطلاعات کتاب شناختی، مجلات استناد شونده و استنادکننده را نشان میدهد.

در حال حاضر برنامه کیفی سازی نشریات در پایگاه داده ISC به ترتیب اهمیت در سه بخش نشریات هسته، فهرست انتظار و اولیه در حال انجام می باشد.

در ادامه این کارگاه، سرکار خانم خلیفه درباره سامانه جامع صدور کد شناساگر دیجیتال(DOR) اظهار داشت: شناسه دیجیتال اشیا یا(DOR) Digital Object Recognizer، یک کد منحصر به فرد برای هر شی است که همانند اثر انگشت برای آن می باشد. کد بین المللی DOR به مقاله نشریه و همایش، کتاب، پایان نامه، آثار هنری، نرم افزار و... تعلق می گیرد. این شناسه همانند یک بارکد برای شناسایی اشیا عمل می کند. با دریافت کد DOR در سامانه با آدرس https: //dorl.net، به شی یک لینک اختصاص داده می شود و دسترسی به اطلاعات آن همیشه امکان پذیر می شود.

وی در ادامه سامانه بارگذاری سریع اطلاعات مجلات (XML) در ISC را برای شرکت کنندگان معرفی نمود. این سامانه جهت بارگذاری و ارسال سریع دوره ها و شماره های مختلف نشریات به ISC بدون نیاز به پست نسخه چاپی طراحی شده است. هدف اصلی این ابزار فراهم آوردن سیستمی کاربرپسند برای بارگذاری، انتقال سریع دوره ها و شماره های مختلف نشریات از کل کشورهای اسلامی به ISC و بارگذاری مقالات تمام متن در فرمت XML و PDF می باشد.

وی اضافه کرد: یکی از خاصیت های مهم این سامانه عدم نیاز به قالب از پیش تعریف شده XML خاص است و مجله می تواند اطلاعات مورد نیاز نمایه شدن را با هر قالب XML ارسال نماید.

پایگاه استنادی علوم جهان اسلام بمنظور فراهم کردن امکان آسان تر ارسال اطلاعات نشریات، وب سرویس دریافت خودکار اطلاعات را ارائه می کند. کاربر نشریه با بهره گیری از سامانه مدیریت نشریه خود و این وب سرویس می تواند بطور خودکار اطلاعات هر دوره از نشریه را با یک کلیک ارسال نماید. با بهره گیری از این ابزار دیگر نیاز نیست کاربر اطلاعات هر دوره را دستی در این سامانه بارگذاری کند. لازم به ذکر است که نتیجه بررسی کارشناسان پایگاه ISC برای هر دوره از نشریه بطور خودکار به وب سایت نشریه ارسال می شود.

بنابر اعلام اداره روابط عمومی و همکاریهای علمی بین المللی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، در آخر این کارگاه آموزشی بین المللی جلسه پرسش و پاسخ انجام شد.





منبع:

1400/02/22
23:32:58
5.0 / 5
1020
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , بین المللی , پژوهش
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
NeoPedia