NeoPedia

بررسی زوایای فرزندكشی در خانواده خرمدین توسط پژوهشگاه علوم انسانی جهاد

بررسی زوایای فرزندكشی در خانواده خرمدین توسط پژوهشگاه علوم انسانی جهاد

نئوپدیا: نشست تخصصی سبک زندگی و روابط نسلی، از تعارض تا گسست، با حضور اساتید صاحب نظر از رشته های جامعه شناسی، فقه و حقوق و ارتباطات بصورت مجازی توسط گروه پژوهشی جوانان و مناسبات نسلی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی با همکاری دفتر مطالعات رصد و پیوست اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور بصورت مجازی اجرا شد.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، در ابتدای نشست دکتر تقی آزاد ارمکی ضمن ترسیم اشکال روابط نسلی در یک جامعه، به بررسی تغییرات روابط نسلی در جامعه امروز اشاره نمود. وی، نقش و تاثیرگذاری میانسالان در سپهر اجتماعی به سبب دسترسی و مالکیت منابع، را بسیار فراتر از نقش جوانان دانست و اصرار کرد که میانسالان سبب ایجاد وضعیت بی شکلی در روابط بین نسل ها شده اند.

دکتر آزاد ارمکی همین طور به تاثیر میانسالان در کنش های اجتماعی و مطالبات جوانان اشاره نمود و روند آینده ارتباطات بین نسل ها باتوجه به تغییرات سبک زندگی را تبیین کرد.

در ادامه نشست، دکتر محمد روشن از منظر فقهی و حقوقی به موضوع قتل فرزند پرداخت. وی ضمن بررسی آیات مربوط به قتل و فرزندکشی در قرآن عنوان نمود که در قرآن و فقه هیچ شاهدی برای مصونیت والدین از مجازات قتل فرزندان وجود نداشته و آیات و روایات با تعیین دیه فرزند برای والدین قاتل بر این مهم تاکید دارد که والدین باید حقوق فرزندان را رعایت نموده و از آنها مراقبت نمایند. این مساله تا به حدی مورد توجه دین مبین اسلام است که حتی برای سقط جنین نیز دیه مشخص شده است. با وجود تاکیدات و رویکرد های فقهی و دینی متاسفانه قوانین مدنی دراین زمینه به درستی و مطابق با دستورالعمل های دینی تدوین نشده و این معضل با اصلاح تعدادی از قوانین تشدید گردیده است.

دکتر روشن براین باور است که اهالی و بزرگان دین و صاحبان اندیشه دینی لازم است با اجماع و بررسی های مناسب به اصلاح قوانین باتوجه به احکام الهی اقدام نمایند. این امر سبب خواهد شد تا مجریان قانون در موضوعات قتل فرزند برمبنای قوانین مستندل و بر گرفته از دین، حقوق مقتول را در نظر بگیرند. از طرف دیگر اصلاح قوانین مجازات قتل فرزند بازدارندگی قوانین را افزایش داده و سبب می گردد تا والدین کمتر رفتارهای خشونت آمیز نسبت به فرزندان داشته باشند و یا به قتل آنان اقدام نمایند.



نقش رسانه ها در موضوع قتل فرزند

دکتر هادی خانیکی، دیگر سخنران این جلسه نیز مشخصا به موضوع قتل فرزند در خانواده خرم دین و نقش رسانه ها در انتشار آن پرداخت. ایشان بر این باور است که ضرورت دارد تعادلی در انتشار اخبار وجود داشته باشد تا وجدان جمعی جریحه دار نشود. این خبر، نگاه جامعه را نسبت به مفهوم «پدر» و «مادر» تحت تاثیر قرار داد. لازم بود که رسانه ها به اخباری از والدین فداکار و ایثارگری که برای پشتیبانی از فرزندان خویش مصائب و مشکلات زیادی را متحمل شده و از خودگذشتگی فراوانی می کنند نیز می پرداختند. رسانه های به دلیلهای مختلف اخلاق روزنامه نگاری را رعایت نکردند. نخست این که اظهار متهم را بدون بررسی های قضایی منتشر نمودند. دوم انتشار مستندات و فیلم های از نحوه ارتکاب به جرم از دیگر اقدامات غیرحرفه ای رسانه ها بود. وی ضمن برشمردن برخی عوامل دیگر اصرار کرد که رسانه های باید در پوشش خبری تلاش کنند که از نرمال سازی یا آموزش رفتارهای نابهنجار اجتماعی اجتناب کنند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی، دکتر فروزنده جعفرزاده، دبیر جلسه ضمن جمع بندی مباحث مطرح شده در نشست، به بررسی وضعیت کنترل های غیررسمی اجتماعی نظیر نظارت هایی که توسط دیگران مانند اعضای خانواده و اقوام و حتی همسایگان اعمال می شود، به تغییر میزان چنین تعاملاتی در جوامع مدرن شهری و کاهش اثرگذاری این نظارت ها بر رفتار اعضای خانواده با یکدیگر و نظارت بر تعاملات بین نسلی اشاره نمود.







منبع:

1400/03/31
10:07:15
5.0 / 5
873
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
NeoPedia