NeoPedia
در یك مطالعه بررسی شد

وضعیت صنعت پروبیوتیك در ایران

وضعیت صنعت پروبیوتیك در ایران

پژوهشگران با انجام یک مطالعه کیفی، وضعیت صنعت پروبیوتیک در ایران را بررسی نموده و پیشنهاداتی را برای توسعه این صنعت ارائه کردند.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، بیماریهای غیرواگیر مهم ترین علت مرگ ومیر زودرس و ناتوانی در سطح جهان هستند و مصرف دخانیات، رژیم ناسالم، عدم فعالیت بدنی و مصرف الکل؛ چهار عامل اصلی خطر بیماریهای غیر واگیر هستند.

در ایران رژیم غذایی نخستین عامل خطر مبتلاشدن به این نوع بیماریها است. رژیم غذایی سالم نقش مهمی در تعدیل ترکیب میکروبی روده و نقش فعالی در ایجاد برخی بیماریها دارد. همچون عوامل تغذیه ای که در پیش گیری از بیماریها و تعدیل ترکیب میکروبی روده موثرند، غذاهای فراویژه مانند پروبیوتیک ها، پره بیوتیک ها و سین بیوتیک ها هستند.

پروبیوتیک ها؛ مکمل های خوراکی میکروبی زنده هستند که در تنظیم تعادل میکروبی روده نقش دارند و اگر به میزان کافی مصرف شوند، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان خواهند داشت.

کاهش وزن بوسیله افزایش احساس سیری، پیش گیری از سرطان و تنظیم سیستم ایمنی، همچون فواید ثابت شده پره بیوتیک ها هستند. همین طور سلامت دستگاه گوارش، بهبود آلرژی، فعالیت ضد سرطان، کاهش کلسترول و... از دیگر فوایدی اند که برای این مکمل ها عنوان شده است.

با توجه به اینکه روند بیماریهای غیرواگیر درحال افزایش است و افزایش مصرف پروبیوتیک ها می تواند در کاهش این بیماریها موثر باشد، پژوهشگران با انجام یک مطالعه وضعیت صنعت پروبیوتیک در کشور را بررسی کردند.

این مطالعه کیفی که در سال ۱۳۹۴ و توسط انجمن پروبیوتیک و غذاهای فراسودمند و با همکاری موسسه ملی تحقیقات سلامت جمهوری اسلامی ایران انجام شد. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق با مرور درس نامه ها، مقالات منتشرشده در همایش های ملی پروبیوتیک و مرور مقررات و بخشنامه های ملی مرتبط در پایگاه ها اینترنتی سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو جمع آوری و جمع بندی شد.

همچنین بعد از تهیه گزارش، جلساتی در چند نوبت در محل ستاد زیست فناوری تشکیل شد و در ادامه نیز از بوسیله پرسش نامه نظرات ذی نفعان جمع آوری شد. در آخر نیز پژوهشگران داده های به دست آمده را از نظر محتوایی تحلیل کردند.

نتایج تحلیل وضعیت نشان میدهد که نقاط تمرکز سیاست توسعه پروبیوتیک ها و غذاهای فراسودمند در هر سه حوزه قانونی سیاستی، فرهنگی رفتاری و ساختاری عملیاتی توزیع شده است و توسعه این صنعت منوط به برنامه ریزی و اجرا در هر سه حوزه است.

بر اساس یافته های این مطالعه تعداد کارخانه های تولیدکننده محصولات پروبیوتیک در کشور ۸۵ مورد بوده و ۱۶۳ محصول پروبیوتیک مجوز تولید دریافت کرده بودند. رشد سالانه بازار پروبیوتیک در ایران از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴، منفی ۵۴ درصد بود.

فروش محصولات پروبیوتیک در سال ۲۰۱۴ در کشورهای مختلف نسبت به سال ۲۰۰۹ نشان میدهد که پنج کشور چین، ژاپن، آمریکا، روسیه و برزیل بیشترین میزان افزایش فروش را داشته اند ولی متاسفانه ایران بیشترین میزان در کاهش فروش این محصولات را به خود مختص کرده است.

پژوهشگران این تحقیق می گویند: «برای توسعه صنعت پروبیوتیک لازم است دانش سیاست گذاران و گروه مصرف کنندگان در رابطه با محصولات پروبیوتیک افزایش یابد، همزمان امنیت سرمایه گذاری در این عرصه تامین گردد و نظامی برای رصد توسعه این صنعت و رفع مشکلات آن استقرار یابد».

در انجام این تحقیق بهزاد دماری و الناز جعفروند؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران و مریم تاج آبادی ابراهیمی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بصورت مقاله علمی با عنوان «توسعه صنعت پروبیوتیک: برسی چالش های فعلی و ارائه نقشه راه آینده» خرداد ماه سال جاری در دوماه نامه پایش؛ نشریه پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی، انتشار یافته است.




1400/04/15
22:42:46
5.0 / 5
257
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
NeoPedia