NeoPedia
پژوهشگران مطرح كردند

روشی دقیق برای تشخیص آردهای تقلبی

روشی دقیق برای تشخیص آردهای تقلبی

نئوپدیا: انجام انواع و اقسام تقلب در تولید محصولات غذایی و غیرغذایی، یکی از مهم ترین معضلات این روزها است. پژوهشگران کشور برای تشخیص چنین تقلبی در ترکیب آردهای مختلف غذایی، یک روش غیرمخرب مبتنی بر اشعه مادون قرمز را بررسی و سفارش کرده اند.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، امروزه تقلب در مواد غذایی، چالش بزرگی است که بیشتر کشورها با آن روبرو هستند. سودجویان اغلب از مواد خوراکی ارزان بصورت مخلوط با سایر مواد غذایی استفاده می نمایند، هرچند در مواردی بسیاری معدود، گاه حتی گزارش هایی نیز در خصوص استفاده از مواد غیر خوراکی در تقلب مواد غذایی وجود داشته که متأسفانه منجر به مسمومیت های غذایی شدید و حتی در پاره ای موارد، مرگ افراد شده است. تا حالا تحقیقات فراوانی بمنظور تشخیص تقلب در مواد غذایی انجام شده و روش های معمول تشخیص تقلب شامل روش های فیزیکی، شیمیایی، بیوشیمی، مورفولوژیکی و یا برمبنای DNA بوده اند.
بگفته متخصصان، از معایب این روش ها می توان به سرعت پایین، هزینه بر بودن، نیاز به افراد خبره و پیچیدگی پروسه اشاره نمود. به این جهت توسعه شیوه های سریع و ارزان برای کشف چنین تقلب هایی از اهمیت به سزایی برخوردارست. همین طور ضروری بنظر می رسد روش های طیف سنجی بعنوان روش های غیر مخرب سریع و دقیق که قابلیت استفاده بصورت آنلاین را نیز دارا هستند بیشتر مورد توجه قرار گیرند. این روش ها برای ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی و خوراکی و خصوصاً تقلب در آنها قابلیت استفاده بالایی دارند.
در همین رابطه، پژوهشگرانی از دانشگاه اراک، مطالعه ای را انجام داده اند که در آن کاربرد روشی به نام «طیف سنجی فروسرخ نزدیک» در تشخیص تقلب در آرد نخودچی بررسی شده است.
در این مطالعه پژوهشی، پژوهشگران آرد گندم و آرد لپه را در نسبت های مختلف با ماده اصلی یعنی آرد نخودچی مخلوط کرده و با بهره گیری از طیف های فروسرخ نزدیک یا اصطلاحاً NIR در ناحیه 950 تا 1650 نانومتر به بررسی امکان تشخیص چنین اختلاطی پرداختند.
نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که امکان استفاده از روش طیف سنجی فروسرخ نزدیک بعنوان یک تکنیک سریع و غیرمخرب برای تفکیک آرد نخودچی خالص از مختلط شده با آرد گندم و یا لپه بعنوان جایگزین روش های آزمایشگاهی وجود دارد.
دراین باره، رضا محمدی گل، استادیار و پژوهشگر مهندسی مکانیم بیوسیستم دانشگاه اراک و دیگر همکارش در مطالعه فوق می گویند: «طبق بررسی های ما، می توان بجای استفاده از روش های آزمایشگاهی در تشخیص تقلب در آردهایی مانند آرد نخودچی، از روش سریع و غیر مخرب طیف سنجی امواج مادون قرمز یا فروسرخ در محدوده ۹۵۰ تا ۱۶۵۰ استفاده کرد».
بگفته آنها، «این روش علاوه بر کارآمدی در تشخیص وجود آرد گندم و آرد لپه، به طورکلی تفکیک پذیری خوبی بین درصدهای اختلاط مختلف آرد گندم و لپه با آرد نخودچی ایجاد نمود. پس این نتیجه، شروع مناسبی برای امکان سنجی استفاده از مدلهای پیش بینی کننده دقیق درصد وزنی آردهای افزوده شده به آرد اصلی است».
برمبنای یافته های این پژوهش، بیشترین علایم طیفی تمایز دهنده در نواحی طیفی ۱۴۸۰ تا ۲۶۰۰ و 1000 تا ۱۳۳۰ نانومتر مشاهده شد که می تواند راهگشای تحقیقات بعدی در این خصوص باشد.
این یافته های علمی پژوهشی که روشی مناسب و قابل اتکا را برای تشخیص تقلب در محصولاتی نظیر آرد نخودچی ارایه داده اند، در فصلنامه «پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی» متعلق به دانشگاه شهرکرد انتشار یافته است.




منبع:

1400/07/20
10:48:44
5.0 / 5
85
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
NeoPedia