NeoPedia
در گزارش نئوپدیا مطرح شد؛

راههای تحقق شعار سال از دید ۲۵ بازیگر زیست بوم فناوری

راههای تحقق شعار سال از دید ۲۵ بازیگر زیست بوم فناوری

نئوپدیا: مسئولان و فعالان عرصه فناوری ضمن ارائه راهکارهایی برای تحقق شعار تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرینی معتقدند با تعیین شعار امسال از طرف رهبری، مسیر تولید دانش بنیان هموارتر می شود.



به گزارش نئوپدیا به نقل از مهر، رهبر انقلاب در پیام نوروزی سال ۱۴۰۱، به نکات مهمی در حوزه های مختلف پرداختند که یکی از آنها مربوط به پیشرفت علم و فناوری کشور می شد. ایشان ضمن نامگذاری سال به نام «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرینی»، در تبیین شعار امسال تنها راه دستیابی به پیشرفت عادلانه و حل مشکل فقرا را حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان خواندند.
منظور از اقتصاد دانش بنیان از دیدگاه رهبری، دیدگاه علمی و فناورانه به تولید در همه عرصه هاست که نتیجه آن، کاهش هزینه های تولید، افزایش راندمان، ارتقای کیفیت محصولات، رقابت پذیر شدن تولیدات در بازارهای جهانی و کاهش قیمت تمام شده محصولات در داخل خواهد بود.
انتخاب این نام از طرف رهبر انقلاب، نشان دهنده نوع نگاه و اهمیت موضوع «تولید» در منظومه فکری ایشان است. همین طور تأکیدات مقام معظم رهبری به تولیدات دانش بنیان و تعیین متوالی شعار سال های قبل در خصوص گره اقتصاد کشور به اقتصاد دانش بنیان، نقش فناوران و فعالان عرصه نوآوری را بیش از گذشته می کند.
در راستای تأکیدات رهبری به روی کار آمدن هر چه بیشتر پژوهشگران و فعالان عرصه دانش بنیان در ریل اقتصاد و تولید کشور، درصدد بر آمدیم تا نظرات مسئولان، کارشناسان، فعالان و مدیران شرکتهای دانش بنیان را درباب شعار سال بدانیم.
فعالان فناور در این گزارش نظرات خودرا در قالب جملات کوتاهی به مهر اعلام نمودند و ارکان لازم برای تحقق شعار سال را بصورت مختصر شرح دادند.
آنها ضمن ارائه پیشنهادات و راهکارهایی برای رسیدن به تحقق شعار سال، چشم انداز حرکت در راه تولید و اشتغالزایی در خصوص دانش را ترسیم کردند و در گفتگوی کوتاهی با خبرنگار مهر به بررسی تأثیر تکنولوژی در پیشرفت کشور پرداختند.
این فعالان و مسئولان عرصه فناوری در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی، پارک فناوری پردیس، پژوهشگاه رویان، انجمن بیوتکنولوژی، ستادهای علوم شناختی، نانو، زیست فناوری، کارخانه نوآوری، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی، صندوقهای پژوهش و فناوری، مدیران شرکتهای دانش بنیان، کارشناسان و مدیران بخش های علمی و فناوری، مدیران استارت آپها فعال می باشند.
شور تازه در زیست بوم فناوری
دکتر علی وحدت، رییس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی: «نامگذاری سال ۱۴۰۱ با عنوان «تولید؛ دانش بنیان؛ اشتغال آفرین» از طرف رهبر معظم انقلاب، در ادامه تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در واپسین روزهای ۱۴۰۰ در مجلس شورای اسلامی، شور تازه ای در میان بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری کشور به راه انداخت. بدین سبب امسال با اجرای دقیق این قانون باید مسیر توسعه «تولید دانش بنیان» را هموارتر از قبل نماییم. چونکه بی شک تحقق این شعار به دستیابی به اهداف بلند عرصه اقتصاد دانش بنیان کمک خواهدنمود.
از این رو، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در کنار سایر بازیگران زیست بوم نوآوری کشور، با توجه به ظرفیت های قانون جهش تولید دانش بنیان، رویکرد های تازه ای را در پیش خواهد گرفت و با ابزارها و خدمات مالی جدید برای توسعه اقتصاد دانش بنیان خواهد کوشید».
صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری در کنار سایر بازیگران زیست بوم نوآوری کشور، با توجه به ظرفیت های قانون جهش تولید دانش بنیان، رویکرد های تازه ای را در پیش خواهد گرفت و با ابزارها و خدمات مالی جدید برای توسعه اقتصاد دانش بنیان خواهد کوشید
دکتر مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیست فناوری: «تولیدی که دانش بنیان نباشد گرفتار فروپاشی می شود و اگر اشتغال زا نباشد فقر زدا نیست».
ایرج روحی، رییس پایگاه اطلاعات لرزه ای مرکز لرزه نگاری کشوری مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران: «با توجه به وقوع بحران های طبیعی گوناگون به خصوص وقوع زمین لرزه های مهیب و مخرب در کشور، متأسفانه آنطور که شایسته است خدمات و محصولات دانش بنیان در حوزه مدیریت بحران به خصوص در مورد زمین لرزه توسعه پیدا نکرده است.
لذا ضرورت دارد نخبگان علمی کشور در قالب شرکت های دانش بنیان و با جذب پشتیبانی از طرف دولت، پارک های علم و فناوری و نهادهای قانون گذاری با استفاده از تکنولوژی های نوین مانند اینترنت اشیا و یا هوش مصنوعی به ارائه خدمات و محصولاتی در حوزه هایی مانند ارائه هشدار سریع پیش از رسیدن امواج مخرب به مناطق شهری و تأسیسات عمرانی و زیرساختی بپردازند. همین طور این شرکتها می توانند محصولاتی تولید کنند که در مقابل تخریب ناشی از زمین لرزه مقاوم باشد و بدین شکل لطمه های ناشی از زمین لرزه را کاهش دهند».
چند اصل برای تحقق شعار امسال
کاوه دلیری، معاون مرکز توسعه فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری: «در سنت نام گذاری سال ها توسط رهبر معظم انقلاب، امسال ششمین سالی است که این نام گذاری حول محور «تولید» قرار گرفته است اما تفاوت آن با گذشته، همراهی این مهم با واژه «دانش بنیان» است. مفهومی که اگر به آن توجه گردد می تواند نتایجش نیز متفاوت از سالهای پیش باشد.
برای تحقق شعار سال با محوریت «دانش بنیانی» اصل هایی نقش کلیدی دارند. «تعریف ساز و کارها و قوانین پویا و مانع زدا بجای بروکراسی های معمول اداری»، «استقبال از خرق عادت ها و پرهیز از برنامه های کلیشه ای و نمایشی»، «جایگزینی بازیگران مردمی، نوآور و خلاق بجای مجموعه ها و عناصر "کارمند محور"»، «اهتمام به حل مسائل و مشکلات اساسی کشور بجای پرداختن به موضوعات و مسائل گوناگون غیرکاربردی»، «مطالبه صحیح رسانه ها از مسئولین و پرهیز از رسانه زدگی و شوآف های مرسوم "مدیران رسانه دوست"»، «ارزیابی برنامه ها و اقدامات دستگاهها با فاکتورهای قائل لمس برای مردم بجای ارائه آمارهای بعضاً ساختگی، استنباطی برمبنای "شاخص های من در آوردی"»، «حذف مدیران و کارشناسان اداری "عاشق کاغذ بازی" از فرآیندهای اصلی تحقق شعار سال» تعدادی از اصول اجرائی شدن شعار سال در امتداد تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرینی هستند.»
پرویز کرمی، مشاور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری: «به واسطه حمایت ویژه رهبری فرزانه از دانش بنیان ها و تولید، ابلاغ سند تحول دولت مردمی و تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در سالجاری راه هموار شرکت های دانش بنیان ها شروع شده است»
دکتر فرود شریفی، مدیر کارگروه خشکسالی ستاد توسعه فناوری های آب، خشکسالی معاونت علمی و فناوری: «تحقق «تولید دانش بنیان اشتغال زا»، منجر به استقلال، سربلندی و پرکردن شکاف عملکردی و بعد اشتغال زایی آن منجر به عدالت و رونق در سطح گسترده و به طور کلی «عملی» اقتدار آفرین و مبارک برای ملت بزرگ ایران خواهد بود».
نفوذ فناوری به ساختارهای سخت جامعه تسهیل می شود
محمد اکبرزاده، از مدیران ستاد توسعه فناوری نانو: «تأکید ویژه بر تولید دانش بنیان به نظر بنده می تواند دو تأثیر عمده داشته باشد. اول فناوران را امیدوار می کند که نفوذ فناوری به ساختارهای بعضاً صلب و سخت فعلی تسهیل خواهد شد و دوم موضع مجموعه هایی که بواسطه خو گرفتن با اقتصاد نفتی با هرگونه نوآوری مبارزه می کنند را تضعیف کرده و به تبع موجب افزایش راندمان می شود.»
سید علی حسینی، معاون روابط علمی و سرمایه انسانی مرکز تعاملات بین الملل معاونت علمی و فناوری: «امیدوار هستیم که در امتداد شعار سال که توسط رهبری با عنوان تولید، دانش بنیان، اشتغالزایی تعیین شده، با همت و تلاش کارآفرینان و متخصصان ایرانی داخل و خارج کشور شاهد رشد و توسعه بیشتر محصولات شرکتهای دانش بنیان و ایجاد کسب و کارهای جدید باشیم و همین طور بتوانیم بر این اساس، امسال را با تمرکز بر صادرات بیشتر محصولات دانش بنیان به کشورهای هدف، سهم بزرگ تری را برای اقتصاد کشور رقم بزنیم».
مهدی دیلم صالحی، مدیرعامل صندوق سرمایه گذاری زیست فناوری: «حمایت از شرکتهای کوچک و متوسط و سرمایه گذاری در صنایع دانش بنیان و تمرکز بر تکمیل و توسعه زنجیره تامین آنها و پیوند دادن رسوخ محصولات دانش بنیان در صنایع بزرگ و سرمایه محور، رمز موفقیت کشور است و اشتغال پایدار نیز از ثمرات این اقدام خواهد بود».
مرصاد جعفری، کارشناس علم نجوم: «توسعه پایدار کشور میسر نمی گردد مگر در شرایطی که همیشه ارتباط دانشگاه و صنعت دوسویه و تکاملی باشد. این همان تحقق شعار نخستین سال قرن جدید خورشیدی است».

محسن پیلان نژاد، مدیرکل دفتر برنامه ریزی و امور اقتصادی پارک فناوری پردیس: اصل موضوع شعار امسال که توسط رهبری تعیین شد، پیدا کردن راه سریع برون رفت کشور از مشکلات اقتصادی می باشد. فاکتور اصلی برای این برون رفت تسهیل پروسه تولید و رونق کسب و کارهای مولد در کشور است. ایجاد شتاب در این مساله و هدفمند کردن آن در وضعیت فعلی نیاز به یک اقدام مؤثر دارد و آن هم تولید برمبنای دانش نوین می باشد که هم مولد است و هم اشتغال آفرین هم در بعد کارآفرینی و هم در بعد اشتغال عام. در نهایت و در نتیجه جاری سازی این جریان، افزایش رشد اقتصادی و درآمد سرانه، کاهش تورم و ایجاد رفاه عمومی را خواهیم داشت.»
دکتر محمود تولایی، مدیر انجمن ایمنی زیستی ایران و رییس انجمن ژنتیک ایران: «تحقق شعار سال، سکوی پیشرفت، رفاه و کاهش دغدغه های اجتماعی خواهد بود. ان شاءالله»
علی رسولی، مدیر ترویج و فرهنگسازی مرکز راهبردی فناوری های همگرا: «به نظر بنده انتخاب این نام برای سال ۱۴۰۱ کار بسیار هوشمندانه ای بود. یکی از با اهمیت ترین نیازهای کشور رونق تولید است. به ویژه رونق تولید در شرکت های دانش بنیان؛ البته این شرکتها باید بتوانند به خوبی رشد کنند و با توسعه سبد محصولات یا خدمات خودشان، سهم خودشان را در بازار داخل و خارج کشور بالا برند. این امر سبب به کارگیری نیروی انسانی بیشتری خواهد شد که به اشتغال زایی بیشتر کمک بزرگی خواهدنمود. در سالهای قبل حمایت های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در امتداد توسعه شرکت های دانش بنیان بسیار تأثیر گذار بود. اما این حمایت ها کافی نیست و هنوز دولت می تواند تأثیر گذاری بیشتری برای رونق این حوزه داشته باشد. ان شاءالله در سال آینده شاهد توسعه حمایت ها و اثر گذاری بیشتر دولت برای توسعه این شرکتها باشیم.»
امین خالقیان، مدیرکل ارتباطات و امور بین الملل پارک فناوری پردیس: «بسیاری از مشکلات اقتصادی موجود با دانش بنیان شدن تولید حل خواهد شد. اشتغال آفرینی پایدار نیز از همین طریق محقق خواهد شد».
دانش بنیان ها تنها راه رسیدن به اقتصاد پایدار
امید توکلی، مدیر بانک ملی جلبک ایران: «در سال و قرن جدید برای دستیابی به تولید، اشتغال آفرینی و اقتصاد پایدار هیچ راهی مطمئن تر و قابل دسترس تر از مسیر دانش بنیان ها نیست. حمایت و تقویت دانش بنیان ها موتور محرکه پیشرفت پایدار کشور.»
دکتر امیرحسین عبدالغفاری، مدیر یک شرکت دانش بنیان: «تولید برمبنای ایجاد دانش در داخل کشور و اتکای به آن موجب اشتغال آفرینی، حرکت چرخه تولید و اقتصاد و خودکفایی می شود. پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان جهت چرخش صحیح اقتصاد و اشتغالزایی لازم و ضروری می باشد.»
مهدی عظیمیان، مدیر کارخانه نوآوری: «امسال مسئولیت بزرگ تر و خطیرتری بر دوش زیست بوم نوآوری و کارآفرینی کشور قرار داده شد و امیدوار هستم بخش های فعال در اقتصاد دانش بنیان کشور، از این فرصت برای اثبات خودشان استفاده کنند و نقش تأثیرگذاری در پیشرفت ایران عزیز داشته باشند»
آرش خانباشی، رییس گروه هوایی ستاد توسعه فناوری های فضایی معاونت علمی و فناوری: «شعار امسال که توسط رهبری با عنوان تولید، دانش بنیان، اشتغالزایی تعیین شده همان تولید برمبنای دانشی و دانش بنیانی است که به اشتغال آفرینی منتهی می شود؛ تولید برمبنای اشتغال آفرینی به ناچار باید بخش زیادی از نیازهای موجود در صنعت و جامعه را پوشش دهد.
همچنین این اقدام تولید بر پایه دانش که به اشتغالزایی می رسد نشان دهنده اهمیت نگاه به بازار توأم با ایجاد فناوری است. تولید محصول فناورانه (دانش بنیان) که بتواند اشتغال آفرین و کارآفرینی بوجود آورد در اولویت است.»
محمد جلیلی، مدیرعامل شرکت کارگزاری ارزیابی و نظارت ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری: «حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان تحقق دو خصوصیت تولید یعنی اتکا به دانش جدید و اشتغال آفرینی دانشی است».
دکتر محمد حسین فلاح مهر آبادی سخنگوی مؤسسه تحقیقات و واکسن سازی رازی: «موسسه رازی بعنوان یکی از بزرگترین و با اهمیت ترین مراکز علمی و تولیدی کشور، علاوه بر تولید علم و تولید محصول، بسترساز شرکتهای دانش بنیان در عرصه تولید واکسن نیز می باشد. تحقق عملی شعار امسال با پشتیبانی از مراکز علمی کشور که اندوخته و تراکم علم و تجربه در آنها وجود دارد و حرکت به سمت تقویت شرکتهای دانش بنیان قابل دستیابی است.»
کارآفرین ایرانی: برای تحقق شعار سال تلاش خودرا صد چندان کنم
داود وحدت، مدیر تیم استارت آپی و کارآفرین: چند سالی است رهبری معظم انقلاب در شکل شایسته ای به تولید و نقش آن در اقتصاد تاکید می کنند، اما امسال این مسئله را به گونه ای متفاوت بیان نمودند. نکات جالبی از فرمایشات ایشان می توان برداشت کرد: اول این که نباید فقط شعار باشد و بایستی به آن عملیاتی و اجرائی نگریست. دوم این که تولید هدفمند باید باشد، و مبتنی بر دانش (لذا به نقش پر رنگ دانشگاه و اساتید در صنعت توجه ویژه ای باید بشود.) سوم این که تولید بایستی در امتداد کاهش نرخ بیکاری و ایجاد اشتغال در سطح عموم کشور باشد. (لذا بایستی به نیازهای کارفرمایان و کارگران در کلیه واحدهای صنعتی و غیر صنعتی توجه کرد).
بنده به عنوان کارآفرین می بایست برای تحقق شعار سال تلاش خودرا صد چندان کنم، هم به ایجاد تحول در مجموعه خود به ارتقا دانش مجموعه با کمک دانشگاه ها و اساتید باید بپردازم و هم به توسعه کارگاه و شرکت با بکارگیری نیروهای جوان و توانمند و تازه نفس و فارغ التحصیل اقدام کنم. وقتی همه تلاش کنند و همین طور مصرف کنندگان کالا و خدمات دانش بنیان که مردم عزیز کشورمان هستند نیز همراهی کنند و کالا و خدمات داخلی را به مشابه خارجی ترجیح بدهند، مسلماً در انتهای سال شاهد تحقق عملی «شعار سال» خواهیم بود و نتیجه آنرا در اقتصاد کشور و رفاه بیشتر بعد از سال ها تحمل تحریم های ظالمانه در امتداد اقتصاد مقاومتی خواهیم دید.
وقتی همه تلاش کنند و همین طور مصرف کنندگان کالا و خدمات دانش بنیان که مردم عزیز کشورمان هستند نیز همراهی کنند و کالا و خدمات داخلی را به مشابه خارجی ترجیح بدهند، مسلماً در انتهای سال شاهد تحقق عملی «شعار سال» خواهیم بود و نتیجه آنرا در اقتصاد کشور و رفاه بیشتر بعد از سال ها تحمل تحریم های ظالمانه در امتداد اقتصاد مقاومتی خواهیم دید
محمد صالح خالقی دبیر شبکه ملی فن بازار: «تولید مبتنی بر دانش، فناوری و نوآوری بمراتب ارزش افزوده فراتری نسبت به تولید سنتی دارد ک یکی از نتایج این نوع تولید را بطور قطع در اشتغال آفرینی خواهیم دید.
دکتر عباس جمالی، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان مستقر در مرکز رشد انستیتو پاستور ایران: «شعار امسال در خصوص (تولید، دانش بنیان، اشتغالزایی) که توسط رهبری تعیین شده برای فناوران جوان در شرکت های دانش بنیان امیدآفرین است.»
اباذر دهقان، از مدیران سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و دبیر شورای روابط عمومی منطقه یک وزارت علوم: «حمایت از تولید داخل و اشتغال با گسترش حمایت رسانه ای از کارهای دانش بنیان امکان پذیر می شود».
مهرداد میرمعنا از مدیران صندوق پژوهش و فناوری: «تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی، تنها راه دستیابی به اقتصاد مقاومتی بعنوان با اهمیت ترین عنصر در امتداد بهبود اقتصاد و استقلال کشور است».
به گزارش نئوپدیا به نقل از مهر، آنچه از برآیند اظهارات بازیگران زیست بوم نوآوری و فناوری مشخص است، تاکید مستقیم مقام معظم رهبری در ابتدای سال جدید بر تولید مبتنی بر دانش، شور و اشتیاقی را در بین فعالان این عرصه به وجود آورده که ادامه مسیر تولید را برای آنها با انگیزه بیشتری همراه خواهدنمود.
اما بطور قطع این تنها محرک برای رسیدن و تحقق شعار سال نیست چونکه دستیابی به این مهم همت همه مسئولان خصوصاً در عرصه صنعت را می طلبد.


منبع:

1401/01/03
14:21:27
5.0 / 5
637
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
NeoPedia