NeoPedia
در یك پژوهش داخلی بررسی شد

نتایج تحقیر زنان در محیط کار

نتایج تحقیر زنان در محیط کار

به گزارش نئوپدیا، زنان شاغل، بخش عمده ای از نیروی کار هر کشوری را می سازند. بررسی های محققان نشان داده است که تحقیر این بازوان تربیتی جامعه بخصوص در محل کار می تواند نتایج اجتماعی فراوانی نه تنها برای آنها بلکه برای سایر اعضای خانواده و اجتماع داشته باشد.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، از منظر اندیشمندان، انسان موجودی اجتماعی است و نیازمند تعامل و ارتباط سازنده با دیگران است، به صورتی که انسان در جریان ارتباط با دیگران در صدد مشخص کردن ارزش های شخصی خود است. این گونه کنش ها با هدف فرادستی با برتری بخشی و دوری از قرار گرفتن در جایگاه فرودستان شکل می گیرد. برای انسان، تصور پرارزش بودن و مورد توجه دیگران قرار گرفتن خیلی مهم است و همیشه طوری رفتار می کند که بتواند خویش را از هر لطمه یا صدمه ای مصون نگه دارد. یکی از مهم ترین عواملی که در جریان روابط بین فردی سبب تضعیف معیارهای خود ارزشمندی فرد می شود، تحقیر است.
واژه تحقیر به قول محققان مترادف با مفاهیم آزار و اذیت رساندن، کوچک شمردن، تهمت و افترا زدن، رسوا کردن، مسخره کردن، پایین آوردن یا پست کردن فرد، هتک حرمت و بی احترامی کردن است. درواقع، مهم ترین مصداق های تحقیر را اذیت کردن، مسخره کردن، سرزنش کردن، کنایه و طعنه زدن و خجالت زده کردن می دانند. تحقیر، نگاه افراد را نسبت به اینکه چگونه خویش را ببینند، شکل می دهد و تاثیر مهمی در تضعیف هویت شخصی دارد. قربانیان تحقیر در وضعیتی قرار می گیرند که احساس می کنند خار و کوچک شمرده شده اند و به شأن و حیثیتشان لطمه وارد شده است. تمامی اقشار و گروه ها می توانند در معرض تحقیر قرار گیرند، اما یکی از مهم ترین عواملی که با مفهوم تحقیر ارتباط تنگاتنگی دارد، مفهوم جنسیت است.
در این رابطه، محققانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی مطالعه ای را با محوریت تحقیر در زنان به انجام رسانده اند. در این تحقیق، نتایج تحقیر زنان در محیط های کاری مورد بررسی واقع شده است.
در تحقیق کیفی یاد شده، پژوهشگران از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۴۰ نفر از زنان شاغل شهرستان ماکو برای جمع آوری اطلاعات پژوهش بهره برده اند.
طبق یافته های این مطالعه، تأثیرات سوء تحقیر زنان شاغل در محیط های کاری فقط دامن گیر این زنان نبوده، بلکه صدمه های جدی بر نظام خانواده و حتی پیکره جامعه وارد می نماید که مهم ترین پیامد این مساله، شکل گیری بیگانگی اجتماعی است.
به قول فریبا میر اسکندری، محقق گروه جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی و دو همکار دیگرش، «مهم ترین نتایج تحقیر زنان شاغل عبارتند از: انزوای اجتماعی، شکل گیری تنش های خانوادگی، فرسایش اعتماد اجتماعی، فرسایش سلامت اجتماعی و فرسایش سلامت روانی».
این محققان می گویند: «تحقیر زنان شاغل که از سویی بازوی نیرومند تربیتی و جامعه پذیری فرزندان هستند و از طرفی وظایف و مسئولیت های شغلی در جامعه را بر عهده دارند، سبب شکل گیری صدمه های روانی و اجتماعی زیادی در این گروه از زنان ازجمله فرسایش سلامت و اعتماد اجتماعی، افزایش انزوای اجتماعی و کاهش سطح سلامت روانی می شود و پیامد این صدمه ها هم شکل گیری بیگانگی اجتماعی در زنان شاغل است».
این یافته ها که بر ضرورت توجه ویژه به پیشگیری از تحقیر زنان در محیط های شغلی و دیگر جایگاه های اجتماعی تاکید دارند، در مجله «اخلاق زیستی» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، انجمن بین المللی اخلاق زیستی اسلامی و انستیتو اخلاق زیستی و حقوق سلامت انتشار یافته اند.




منبع:

1401/06/17
23:11:29
5.0 / 5
386
تگهای خبر: بین المللی , پژوهش , پژوهشگران , دانشگاه
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
NeoPedia