NeoPedia

حمله ایران، پروژه های علمی اسرائیل را عقب انداخت تسریع مهاجرت نخبگان

حمله ایران، پروژه های علمی اسرائیل را عقب انداخت تسریع مهاجرت نخبگان

به گزارش نئوپدیا، یکی از نمونه های بارز خسارات حملات موشکی ایران به مراکز علمی رژیم صهیونیستی، تخریب گسترده در مؤسسه علوم وایزمن است؛ مرکزی که طبق ادعای صهیونیست ها، یکی از نمادهای علمی اسرائیل بحساب می آید.


به گزارش نئوپدیا به نقل از مهر؛ به دنبال تنش های فزاینده میان رژیم صهیونیستی و جمهوری اسلامی ایران که با تجاوز آشکار اشغالگران به مراکز نظامی، علمی و مسکونی ایران آغاز شد، واکنش متقابل نیروهای مسلح کشورمان منجر به وارد آمدن خسارات جدی به زیرساخت های علمی رژیم صهیونیستی شد. یکی از نمونه های بارز این خسارات، تخریب گسترده در مؤسسه علوم وایزمن در شهر رحووت است؛ مرکزی که طبق ادعای مقامات صهیونیستی، بعنوان یکی از نمادهای علمی اسرائیل شناخته می شود و اهمیت بالای ی در تحقیقات زیست پزشکی، سلولی و فیزیک نظری ایفا می کرد. این مؤسسه در سالهای اخیر مورد توجه خیلی از پروژه های راهبردی علمی رژیم صهیونیستی بوده و صدمه به آن، نه تنها اختلالی در روند پژوهش های علمی، بلکه ضربه ای به اعتبار بین المللی علمی این رژیم بحساب می آید.

پروژه های علمی ۶ ماه عقب افتاد

طبق گزارش انتشار یافته از جانب مجله علمی معتبر «Nature» در جریان حملات تلافی جویانه ایران در واکنش به تجاوز اولیه رژیم صهیونیستی، مراکز علمی گوناگونی در اراضی اشغالی هدف قرار گرفتند که مهم ترین آنها مؤسسه علوم وایزمن در شهر رحووت بود. این مؤسسه که در سطح بین المللی بعنوان یکی از نهادهای برجسته در حوزه تحقیقات زیستی، سلول های بنیادی و ژنتیک شناخته می شود، گرفتار صدمه و خسارات جدی شده است. طبق اظهارات جیکوب هانا، یکی از متخصصان برجسته زیست شناسی این مرکز، وی در زمان حمله در کنفرانسی علمی در هنگ کنگ حضور داشت و همزمان با دریافت خبر حمله از تخلیه فوری ساختمان های مؤسسه هم آگاه شده است. مجله «Nature» در گزارش خود اذعان داشت که صدمه های وارده به این مرکز بسیار گسترده بوده اند و خساراتی چون شکستن شیشه ها، تخریب دیوارها، قطع کامل برق، از کار افتادن تجهیزات حیاتی مانند انکوباتورها، سقوط ابزارهای آزمایشگاهی حساس و حتی ریزش سقف و جداشدن پله های ارتباطی در قسمتهایی از ساختمان را شامل می شوند. به قول جیکوب هانا، تنها آمادگی قبلی و وجود مخازن پشتیبان نیتروژن مایع در زیرزمین سبب شد صدها نمونه سلول انسانی و موش از نابودی نجات یابند. علیرغم این اقدامات اضطراری، وی تخمین می زند که پروژه تحقیقاتی گروهش که شامل توسعه ساختارهای جنینی مبتنی بر سلول های بنیادی است، حداقل شش ماه به تعویق افتاده است. بر مبنای برآوردهای صورت گرفته، این وقفه نه تنها پیامد اقتصادی قابل توجهی دارد، بلکه اعتماد علمی بین المللی نسبت به ثبات و ایمنی پروژه های علمی در سرزمین های اشغالی را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

روایت صهیونیستی از خسارات علمی؛ ابزار مظلوم نمایی و توجیه تجاوزگری

طبق گزارش های انتشار یافته با وجود آن که رژیم صهیونیستی در تجاوز ابتدایی، شهر های مختلف ایران را بمباران و شماری از دانشمندان ایرانی را به شهادت رسانده بود، رسانه ها و نهادهای اسرائیلی با تأکید بر خسارات وارده به مؤسسه وایزمن، درصدد القای تصویری مظلومانه از خود برآمده اند. از همین روی، اطلاعیه رسمی این مؤسسه با تاکید بر «آسیب گسترده» به اغلب ساختمان ها و تعطیلی کامل دانشگاه، کوشش کرد تا روایت عمومی را به نفع رژیم صهیونیستی تغییر دهد و اصل تجاوز را به حاشیه ببرد.

چالش های عملیاتی و لجستیکی در بازیابی فعالیتهای علمی

بر مبنای دیدگاه مطرح شده در گزارش مجله «Nature»، یکی از نتایج حملات موشکی دقیق ایران، فلج شدن موقت فرآیندهای علمی در سرزمین های اشغالی بود. جیکوب هانا، همینطور تاکید کرد که دانشجویان و محققان این مؤسسه مجبور شدند با حداقل امکانات و در شرایط اضطراری نمونه های زیستی را نجات دهند. با این وجود، او اذعان می کند که بازسازی لابراتوار و بازگشت به وضعیت سابق امکان دارد بیشتر از شش ماه به طول بینجامد. این مورد برای رژیمی که خویش را قدرت علمی منطقه معرفی می کند، ضربه ای حیثیتی و زیرساختی به حساب می آید.

لغو پروژه های علمی با دانشگاه های اروپایی و آمریکایی

مؤسسه وایزمن به دنبال حملات موشکی اخیر اعلام نمود که تنها پرسنل مجاز و نیروهای امنیتی اجازه ورود به محوطه را دارند و تمامی فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و اداری تا اطلاع ثانوی متوقف شده اند. این تعلیق گسترده نه تنها باعث تعطیلی کلاس های دانشگاهی، لابراتوار ها و دفاتر تحقیقاتی شده، بلکه برنامه های بین المللی مؤسسه، همچون پروژه های مشترک با دانشگاه های اروپایی و آمریکایی، همایش ها و طرح های تحقیقاتی بین رشته ای را هم در وضعیت تعلیق یا لغو قرار داده است. طبق گزارش های انتشار یافته، همینطور روند جذب دانشجویان بین المللی، بورسیه های تحقیقاتی و برنامه های پسادکتری هم در این مؤسسه متوقف شده است؛ موضوعی که پیامدهایی فراتر از اختلال موقت در فعالیتها دارد و می تواند به کاهش رتبه بین المللی مؤسسه و کاهش اعتماد جامعه علمی جهانی منجر شود. تحلیل گران اخطار داده اند که ادامه این وضعیت می تواند منجر به مهاجرت نخبگان علمی، کاهش منابع مالی تحقیقاتی و رکود علمی در سطح راهبردی شود. به عقیده خیلی از کارشناسان، این بحران، جلوه ای بارز از شکنندگی ساختاری و صدمه پذیری زیرساخت های علمی رژیم صهیونیستی در مقابل اقدامات بازدارنده و هدفمند ایران است.

تضادهای رسانه ای و فقدان اطلاعات شفاف در مورد ماهیت اهداف علمی

در حالیکه مقامات صهیونیست مدعی هستند اهداف صرفا علمی در جریان حملات ایران مورد برخورد قرار گرفته اند، برخی تحلیل گران با تردید به این روایت می نگرند؛ چونکه از یک سو، مراکز علمی مانند وایزمن از جانب جمهوری اسلامی ایران بعنوان اهداف دارای پیوند نظامی شناسایی شده اند و از طرفی، ماهیت برخی پروژه های تحقیقاتی در زمینه زیست شناسی و فیزیک نظری در این مراکز همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارند. عدم شفافیت اطلاعاتی در این حوزه، خود مبین نوعی استفاده دوگانه از مراکز علمی برای مقاصد نظامی توسط رژیم صهیونیستی است. حملات تلافی جویانه ایران ضد رژیم صهیونیستی، نه تنها توازن نظامی و بازدارندگی منطقه ای را به نفع تهران تغییر داد، بلکه ضربه ای حیثیتی به وجهه علمی اسرائیل وارد ساخت که بازتابی گسترده در محافل علمی و رسانه ای جهان داشت. مؤسسه علوم وایزمن، بعنوان یکی از ستون های اصلی اعتبار علمی رژیم صهیونیستی، در کانون این صدمه ها قرار گرفت. تخریب زیرساخت های حیاتی در این مؤسسه نه تنها باعث اختلال در پروژه های پیشرفته زیستی و پزشکی شد، بلکه عملا فرآیند همکاریهای بین المللی، جذب نخبگان و استمرار پژوهش های چندمیلیون دلاری را با وقفه ای بلند مدت مواجه کرد. این رویداد همینطور سبب شد افکار عمومی جهان، پرسش هایی جدی در رابطه با امنیت علم و فناوری در سرزمینی با سیاستهای تهاجمی و تجاوزکارانه مطرح کنند. تحلیل گران اعتقاد دارند که نتایج این حادثه صرفا محدود به سطح فیزیکی نیست، بلکه اعتماد نهادهای علمی جهانی به مشارکت با موسسات رژیم صهیونیستی هم امکان دارد با تردید همراه شود.


منبع:

1404/04/23
09:16:39
5.0 / 5
18
تگهای خبر: آموزش , بین المللی , پژوهش , پژوهشی
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

NeoPedia