پیاده سازی موتور جستجوی اسناد علمی با بیشتر از ۴ میلیون متادیتا
به گزارش نئوپدیا محققان یكی از شركت های فناور مبادرت به راه اندازی موتور جستجوگر برای دسترسی به اسناد علمی و پژوهشی كردند و به قول آنها در مقطعی كه اینترنت قطع شده بود و دسترسی به گوگل دشوار بود، این موتور امكان دسترسی محققان به اسناد علمی را فراهم نموده بود.
مهدی نیكنام، بنیانگذار موتور جستجوی "علم نت" در گفتگو با ایسنا، اظهار نمود: محصولی كه ما طراحی كردیم، یك موتور جستجو با كاربرد برای جستجوی اسناد علمی فارسی است.
وی با اشاره به اینكه چالشی در كشور برای دسترسی به اسناد علمی فارسی داریم، اظهار نمود: در خارج از كشور سامانه هایی مانند "گوگل اسكالر" و "میكروسافت" برای دسترسی به اسناد لاتین بوجود آمده است، ولی در داخل كشور هیچ سامانه ای برای جستجوی اسناد علمی فارسی نداریم.
نیكنام با اشاره به اینكه ما سعی كردیم كه این خلا را در كشور مرتفع نماییم، تصریح كرد: در این راستا موتور جستجو برای اسناد علمی موجود در محیط وب طراحی كردیم و هم اكنون چهار میلیون و ۵۰۰ هزار متادیتا از راه این موتور جستجو قابل جستجو است.
وی جستجو از راه این موتور را شامل كتاب، مقاله كنفرانس، مقاله نشریات و رساله دانست و خاطرنشان كرد: برای طراحی این موتور از گوگل اسكالر الگوبرداری كردیم و با عنایت به بازخوردهایی كه از دانشجویان دریافت كردیم، در موتور جستجوی علم نت یكسری سرویس هایی را طراحی كردیم كه هم اكنون در سامانه هایی مانند گوگل اسكالر هم نیست.
این محقق حوزه فناوری اطلاعات با اشاره به قابلیت های این موتور جستجو، توضیح داد: وقتی كاربری مبادرت به جستجو می كند، به كاربر اعلام می شود كه با این كلیدواژه واردشده در سال های گذشته چه میزان تحقیق انجام شده است. این داده برای پژوهشگران بسیار مهم می باشد.
وی افزود: علاوه بر آن، این موتور امكان معرفی محققان حوزه های تحقیقاتی به سایر پژوهشگران را فراهم می آورد تا از این طریق دانشجویان و پژوهشگران با محققان حوزه های مورد نظر خود آشنا گردند.
نیكنام، كاهش زمان و هزینه های تحقیقات برای دانشجویان و پژوهشگران را از مزایای این موتور جستجو ذكر كرد و اظهار داشت: یكی از چالش های حوزه پژوهش این است كه محققان پس از خواندن مقاله ای درصدد ارتباط گرفتن با نویسنده آن مقاله هستند و ما از راه تشكیل رزومه علمی برای محققان این مورد را مرتفع كردیم.
به گفته وی، با عضویت مجانی پژوهشگران در سامانه این موتور و عرضه اطلاعات تماس آنها، امكان ایجاد ارتباط میان محققان فراهم خواهد شد.
بنیانگذار موتور جستجوی علم نت، تصریح كرد: هم اكنون رزومه ۵ هزار پژوهشگر در این موتور ثبت شده است و امیدواریم با پیشرفت و توسعه این موتور و تكمیل شدن رزومه ها، بتوانیم راهی برای برقراری رابطه بیشتر میان محققان و پژوهشگران با یكدیگر فراهم نماییم.
وی با تاكید بر اینكه این موتور جستجو در همه حوزه های اسناد علمی فارسی قابل دسترس است، اظهار نمود: ما فرایند ورود اطلاعات را نداریم، بلكه از اطلاعات سایت هایی كه مبادرت به بارگذاری اسناد علمی مانند رساله ها و مقالات پژوهشی می كنند، استفاده شده است.
نیكنام خاطرنشان كرد: از آنجایی كه بر مبنای قانون هر نشریه پژوهشی باید یك سایت رسمی داشته باشند، ما تابحال حدود ۳ هزار سایت مستقل نشریات را شناسایی كردیم و از راه این موتور امكان دسترسی به محتوای این سایت ها فراهم گشته است.
نیكنام با تاكید بر اینكه پروژه موتور جستجوگر علم نت بعنوان یكی از پروژه های ملی به حساب می آید، اظهار نمود: در فاز دوم پروژه جویشگر بومی، طرح موتور جستجوگر علم نت به تصویب رسید، ولی متاسفانه با تغییرات بوجود آمده در دولت، سیاست ها متفاوت شد و این طرح مورد بی مهری قرار گرفته است.
مجری طرح افزود: این در شرایطی است كه در مقطعی كه اینترنت مبتلا به اختلال و قطع شد، یكی از نیازها، جستجوی اسناد علمی از راه گوگل بود و از آنجایی كه دسترسی به گوگل مشكل بود، در آن زمان تعداد كاربران ما به شدت افزایش یافت و نشان داد كه این موتور جستجوگر قادر به تامین نیازهای علمی محققان است.
وی افزود: هم اكنون كه اینترنت وصل شده است، تعداد كاربران ما كاهش نیافته است؛ چونكه با آشنایی كاربران با سامانه ما، آنها همچنان در حال استفاده از این سامانه هستند.
نیكنام با اشاره به اینكه هم اكنون این سامانه به راه افتاده است، اظهار داشت: بر مبنای آمارها روزی ۱۵ هزار پژوهشگر از خدمات این موتور بهره می برند.
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب