NeoPedia
پای حرف های دانشجویانی كه در روزگار كرونا، دفاع پایان نامه دارند

دفاع از پشت وب كم

دفاع از پشت وب كم

كاهش حضور فیزیكی دانشجویان در محیط دانشگاه و در موارد مختلف برگزاری آنلاین جلسات دفاع از رساله و رساله، خوب و بدی های گوناگونی به دنبال داشته است كه در این میان می توان به مواردی از افزایش سنوات تحصیل و تحمیل هزینه های اضافه به برخی دانشجویان تا كاهش یا افزایش استرس دانشجویان تحصیلات تكمیلی در دفاع به این سبك جدید اشاره نمود.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، غول«پایان نامه نویسی» می تواند آخرین خوانِ سال های دود چراغ خوردن و درس خواندن باشد، اما با نفوذ ویروس کرونا به جان جهان و اعلام رسمی مجازی شدن جلسات دفاع پایان نامه در ماه های گذشته، شرایط خاص و جدیدی برای دفاع از ماحصل حداقل ۱۸ سال تحصیل دانشجویان تحصیلات تکمیلی به وجود آمده است؛ حال اینکه اوضاع این روزهای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و برگزاری جلسه دفاع آنها از دریچه‌ی کامپیوتر از چه مقرر است موضوعی است که در گفتگو با تنی چند از دانشجویانی که در طول این مدت به شکل حضوری یا غیر حضوری به دفاع پرداخته یا طی ماه های جاری ملزم به دفاع هستند، مورد بررسی قرار گرفته است.
گفتگوهایی که در قالب آنها خوب و بد دفاع مجازی از دیدگاه افرادی که به صورتی نخستین نسل کاربران این شیوه محسوب می شوند، مورد بررسی قرار گرفته و از طرف دیگر نقطه نظرات دانشجویانی که ترجیح داده اند حتی در شرایط کرونایی نیز دفاع خودرا به شکل حضوری برگزار کنند، مطرح گردیده است.
فاطمه دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد ارتوپدی دانشگاه ایران، در این باره به ایسنا می گوید: چندماه قبل از پایان نامه ام دفاع کردم. آن زمان چون هنوز کرونا به اندازه‌ی حالا، شدت نگرفته بود، دانشجویان باتوجه به صلاحدید خود و استاد راهنمایشان می توانستند انتخاب کنند که جلسه‌ی دفاع شان حضوری اجرا شود یا مجازی. من از پایان نامه ام به صورت مجازی دفاع کردم، اما ای کاش این کار را نمی کردم.
وی معتقد است: در دفاع مجازی، دانشجو مجال دفاع از خودرا ندارد و شرایط چند برابر حالت عادی طاقت فرسا می شود. اساتید مکرراً سوالات شان را از دانشجو می پرسند؛ این یکی تمام نشده، بعدی پرسیده می شود و پشت سرش بعدی و بعدی و بعدی. همین موجب می شود که عدم برقراری ارتباط کلامی زنده، چشمی و فیزیکی، از تاثیرگذاری موضوع مورد بحث، بکاهد. هرچه باشد، از پشت یک وب کم کوچک نمی گردد مفاهیم سال ها درس و تحصیل را، آن طور که باید و شاید، منتقل کرد. تسلط به موضوع و شرایط بمراتب کمتر می شود، کما این که ترس قطع شدن اینترنت و مشکلات احتمالی هم گل سرسبد معضلات تحصیل مجازی ست.

"دفاع حضوری"؛ روشی که این روزها از سکه افتاده
میثم دانشجوی دکترای رشته مدیریت کسب وکار در دانشکده‌ی مدیریت دانشگاه آزاد، واحد تهران -جنوب است. او برخلاف بسیاری از دانشجوهای دیگر معتقد می باشد کرونا خلل زیادی در برنامه ریزی های پایان نامه اش وارد نکرده است.
وی در گفت و گو با ایسنا بیان می کند: آموزش مجازی ضربه‌ی چندانی به برنامه ریزی درسی من وارد نکرد. من هم مثل خیلی از دانشجوها خیال می کردم که دوندگی های اداری جلسه‌ی دفاعم در دورانی که تمام کادر آموزشی دورکار هستند، سخت می شود، اما برعکس، از آن جایی که دانشکده مان در این روزها خلوت تر بود، به کارهایم زودتر رسیدگی می شد.
دادخواه درباره نحوه دفاع حضوری در روزهای شیوع کرونا، ادامه می دهد: جلسه‌ی دفاع از اختتام نامه‌ی من به صورت حضوری برگزار شد؛ اما تعداد حضار زیاد نبود. برگزاری حضوری یا غیرحضوری جلسات دفاع معمولاً به صلاحدید استاد راهنما، مشاور و آموزش هر دانشکده بستگی دارد. مثلاً یکی از داوران اختتام نامه‌ی یکی از دوستان هم رشته ای من، به کرونا مبتلا شده بود و به صورت آنلاین در جلسه‌ی دفاع حاضر شد. در اصل پروسه‌ی دفاع، برگزاری حضوری با مجازی تفاوت چندانی ندارد. فقط در جلسات حضوری، رعایت پروتکل های بهداشتی الزامی است که آن هم به کیفیت محتوا صدمه ای نمی زند؛ هم چنین ارزیابی اساتید هم تغییری نمی کند.
وی در پاسخ به این پرسش که کرونا در روند اجرای پایان نامه چه تاثیراتی داشته، نیز توضیح می دهد: همانطور که عرض کردم، کرونا در رشته‌ی من، محلی برای نفوذ نداشت. من برای جمع آوری پرسش نامه ها به هر تعداد از شرکت هایی که می خواستم مراجعه کردم و پاسخ گرفتم.

مشکلات اینترنت و استرسی که همیشه هست
فاطمه دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه و کلام از دانشگاه علامه طباطبایی، از دیگر افرادی است که چندمدت دیگر باید پایان نامه ای را با موضوعی که ماه هاست درباره‌ی آن فکر کرده، عرضه نماید، اما اساتید مشاورش به او سفارش کرده اند که موضوعش را عوض کند، چون مادامی که شیوع ویروس کرونا روندی افزایشی دارد، تحقیقاتش آن طور که باید، تکمیل نمی گردد.
او می گوید: اگرچه مدت زیادی تا تاریخ جلسه‌ی دفاع من نمانده، اما دانشگاه هنوز نمی تواند بطور رسمی نحوه‌ی برگزاری جلسات دفاع را اعلام نماید، چون همه چیز به تصمیم ستاد مقابله با کرونا و دانشگاه برمی ‎گردد. از طرفی، اگر جلسه به صورت مجازی برگزار شود، نگرانم که مبادا سیستم دانشگاه مثل کلاس های آنلاین، مشکل ساز شود!
این دانشجوی تحصیلات تکمیلی ادامه می دهد: دانشجوها برای برطرف شدن ایرادات کارشان، می بایست مداماً با اساتید راهنما در تماس باشند. در شرایط معمول، عرف بر این بود که دانشجوها به دفتر اساتید مراجعه می کردند ولی حالا باید مداماً با آنها تماس بگیرند. تماس گرفتن با اساتید و تنظیم وقت مناسب برای برنامه ریزی مناسب، کار دانشجوها را کمی آسان تر کرده، اما دسترسی به منابع مکتوب کمی مشکل شده است.

درک دانشگاه از شرایط دانشجویان
حامد دانشجوی کارشناسی ارشد مکانیک دانشگاه علم و صنعت، از دیگر دانشجویانی است که زمان چندانی تا جلسه‌ی دفاعش باقی نمانده؛ او درباره‌ی مشکلاتی که در گیر و دار کرونا برایش پیش آمده، می گوید: من ترم پیش باید پایان نامه ام را ارائه می دادم، اما به سبب شیوع کرونا، تمام کارهایم به تعویق افتاد و از آن جایی که کار پایان نامه ام آزمایشگاهی بود، نیاز داشتم که به دانشگاه مراجعه کنم. از یک طرف، دانشگاه موظف بود تا خوابگاه ها را تعطیل کند و از سویی دیگر، وقت من برای اتمام پروژه های تحقیقاتی، بسیار بسیار تنگ بود.
وی ادامه می دهد: دانشگاه در آن بازه، نه امکاناتی را در اختیارمان قرار می داد و نه ارفاقی می کرد و فرصت مان را افزایش می داد تا ما به یک جمع بندی کلی برسیم و متاسفانه شرایط به شکلی بود که به نظر می رسید هیچ تعاملی بین دانشجو و دانشگاه وجود ندارد. چیزی که از نظر قوانین سنتی برای دانشگاه مهم می باشد، آنکه هرچه سریع تر تکلیف وضعیت تحصیلی دانشجو مشخص شده و فرد یا فارغ التحصیل شود اما در صورتیکه فرد در مهلت مقرر و تا زمانی که سنوات مجاز دارد فارغ التحصیل نشود، ملزم است در ترم های بعدی با وجود اینکه دانشجوی روزانه است و در کنکور شرکت کرده و به سختی در یک دانشگاه با رتبه خوب قبول شده، برای سنوات غیر مجاز خود به دانشگاه شهریه پرداخت کند که این هزینه برای یک ترم شاید رقمی حدود دو تا سه میلیون تومان باشد.
این دانشجوی تحصیلات تکمیلی در عین حال به جلسات دفاع هم رشته ای های خود اشاره می کند و می گوید: جلسات دفاع بیشتر هم کلاسی هایم، مجازی و تعدادی هم با رعایت پروتکل ها و فاصله گذاری و به شرط موافقت اساتید، حضوری برگزار می شود؛ یعنی اگر اساتید با دفاع حضوری موافقت نکنند، دانشجو حتی با وجود خواسته اش، موظف است پایان نامه اش را آنلاین عرضه نماید.
او معتقد است: در دفاع حضوری باتوجه به ارتباط رو در روی استاد و دانشجو، اساسا امکان مناسب تری برای ارائه کار فراهم می شود و بطور مثال اگر فرد کار آزمایشگاهی انجام داده باشد این امکان را دارد که نمونه مربوطه را در جلسه دفاع ارائه کند، البته برمبنای همین شرایط هم اساتید، دانشجو را بیشتر به چالش می کشند و استاد و دانشجو تسلط بیشتری داشته و باتوجه به فراهم بودن شرایط امکان طرح دیالوگ بیشتر و راحت تری دارند در حالی که در دفاع آنلاین به هیچ عنوان امکان ارائه نمونه ای از کار وجود نداشته و همیشه مشکلاتی از نظر دسترسی اینترنتی نیز وجود دارد؛ به همین دلیل شاید روند پرسش و پاسخ در این رویکرد به مانند شیوه حضوری نباشد؛ در واقع ممکنست این رویکرد برای دانشجویانی که زمان کمتری روی پایان نامه خود گذاشته اند مزایایی نیز به همراه داشته باشد اما به شخصه بعنوان فردی که بر روی پایان نامه وقت گذاشته و برای آن کار آزمایشگاهی انجام داده ام و آنرا حاصل دو سال تحصیل خود در مقطع کارشناسی ارشد می دانم ترجیح میدهم به شیوه حضوری دفاع خودرا انجام دهم.

بنگاه هایی که از آب گل آلود ماهی می گیرند
اما در دوران شیوع ویروس کرونا هم مانند تمامی روزهای این سالها در بحث پایان نامه، باز هم مثل همیشه، ردپای موسسات و افرادی که در ازای دریافت وجه، حاضرند بجای دانشجو پایان نامه بنویسند، دیده می شود. یکی از مشاوران همین موسسات در پاسخ به تماس تلفنی که بطور ناشناس از طرف ایسنا گرفته شده، می گوید: اصلا نیازی نیست دانشجو بابت دفاع مجازی نگران باشد؛ تیم تخصصی موسسه می تواند ظرف چند هفته، داده کاوی های مورد نظر را انجام دهد، آمارگیری کند، مطالب را از هر زبانی به فارسی برگرداند و هرآن چه لازم است تا یک دفاع، عالی و بی نقص جلوه کند را آماده کند.
او اضافه می کند: از بابت ارائه هم مشکلی نیست. هر دانشجویی که تمایل داشته باشد، می تواند در ازای پرداخت مبلغی بیشتر، با یکی از مشاوران ما ارتباط بگیرد و بیاموزد که چطور از پایان نامه اش دفاع کند. مشاورِ ارائه؛ برای او فایل صوتی، جزوه و هرچه لازم باشد را می فرستد و با او تمرین می کند تا روز دفاع، کمترین ایراد در کار او دیده شود.
وی ادامه می دهد: اگر دفاع ها مجازی شوند که خیلی هم بهتر است. اساتید در دفاع آنلاین با دانشجوها بیشتر راه می آیند!
با تمام این تفاسیر در شرایطی که همچنان جهان با مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا دست و پنج نرم می کند و معین نیست این وضعیت تا چه زمان ادامه خواهد داشت، ضروری بنظر می رسد همانند سایر مسائل آموزشی، بحث دفاع از پایان نامه نیز به ریز مورد توجه مسئولان دانشگاهی و وزارت های علوم و بهداشت قرار گیرد چونکه حتی ممکنست بواسطه تغییراتی که کرونا در زندگی بشر ایجاد کرده، در آینده نیز دفاع غیر حضوری و آنلاین بعنوان یک شیوه رایج در دانشگاه ها مورد توجه قرار گیرد، حتی اگر این اتفاق را هم در نظر نگیریم سالانه تعداد بسیاری دانشجوی تحصیلات تکمیلی به دفاع از پایان نامه و رساله خود می پردازند که لازم است با جزئی نگری و دقت کافی مسائل و مشکلات آنها مورد توجه قرار گیرد تا این بیم وجود نداشته باشد که این پایان نامه ها تنها برای گذراندن یک واحد درسی ارائه می شوند و درباره تاثیرگذاری آنها یا بهره گیری از آنها در صنعت یا حل مشکلات جامعه توجهی وجود ندارد.




منبع:

1399/08/16
12:11:51
5.0 / 5
1377
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
NeoPedia