نتایج یك پژوهش نشان داد
اسفنج های خلیج فارس منبع جدید آنتی بیوتیك
به گزارش نئوپدیا پژوهشگران با بررسی گونه های مختلف اسفنج دریایی در سواحل كیش، یك گونه اسفنج را بعنوان كاندیدای مناسب برای مطالعات آینده معرفی كردند.
به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، اسفنج ها ابتدایی ترین حیوانات تک سلولی هستند که کف دریا زندگی می کنند. این موجودات آب دریا را از راه کانال هایی وارد بدن خود می کنند و مواد آلی و ارگانیسم های درون آنرا هضم می کنند.
از آن جایی که مقاومت آنتی بیوتیکی در عفونت های بیمارستانی، امروزه تبدیل به یک معضل جهانی شده، یافتن مواد ضد میکروبی از منابع مختلف بسیار مورد توجه است. پژوهش های مختلف نشان داده که اسفنج های دریایی فعالیت ضد میکروبی امیدوارکننده ای دارند.
از آن جا که در مورد خواص ضد میکروبی اسفنج های دریایی ایران مطالعات زیادی انجام نشده، پژوهگشران دانشکده پزشکی و داروسازی دانشگاه علوم پزشکی ایران فعالیت ضد میکروبی اسفنج های سواحل جزیره کیش را مورد مطالعه قرار دادند. در این مطالعه «سید حسن سراج» و «سیده ژاله هاشمی»؛ به همراه همکارانشان مشارکت داشتند.
برای انجام این مطالعه پنج گونه اسفنج در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ از سواحل کیش جمع آوری شد و پژوهشگران در آزمایشگاه از آنها عصاره گیری کردند. عصاره این اسفنج ها برای آزمایشات ضد میکروبی مورد استفاده قرا گرفت.
در این مطالعه مشخص شد اسفنج Fascaplysinopsis reticulate روی همه باکتری های گرم مثبت (باکتری های گِرَم مثبت شامل گروهی از باکتری ها می شوند که در مقابل رنگ آمیزی گرم واکنش مثبتی دارند و معمولاً فاقد غشای خارجی هستند) بررسی شده و ۴۰ درصد از باکتری های گرم منفی موثر بود.(گِرَم منفی یکی از انواع باکتری است. این نوع باکتری ها که در هنگام رنگ آمیزی گرم به رنگ سرخ دیده می شوند، در مقایسه با باکتری های گرم مثبت، به خاطر دیواره نفوذ ناپذیرشان به آنتی بیوتیک ها مقاوم ترند).
همینطور این اسفنج اثر مناسبی بر روی باکتری مقاوم «استافیلوکوکوس اورئوس» و «انتروکوکوس» داشت.
همینطور در این مطالعه مشخص شد که اسفنج های بررسی شده در این مطالعه، در مقابل قارچ ها اثر قابل توجهی نداشتند.
پژوهشگران این مطالعه با عنایت به نتایج به دست آمده می گویند: اسفنج Fascaplysinopsis reticulate جمع آوری شده از سواحل جزیره کیش بعنوان کاندیدای مناسب مطالعات آینده برای جداسازی ترکیبات موثر ضد باکتریایی معرفی می شود. دیگر اسفنج های مورد مطالعه در این پژوهش، اثرات متوسط تا بی اثر روی باکتری ها داشتند و کاندیدای مناسبی برای مطالعات بیشتر نیستند.
نتایج این مطالعه آذرماه ۱۳۹۹ به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «اثرات ضد میکروبی برخی از اسفنج های دریایی خلیج فارس» در دو ماهنامه طب جنوب، زیر نظر پژوهشکده زیست-پزشکی خلیج فارس، انتشار یافته است.
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب