NeoPedia

حذف شرط چاپ مقاله، دردی از دانشجویان دكتری دوا می كند؟

حذف شرط چاپ مقاله، دردی از دانشجویان دكتری دوا می كند؟

نئوپدیا: دیگر نیازی نیست دانشجویان دکترای وزارت علوم منتظر انتشار مقاله در نشریات علمی پژوهشی بمانند تا بتوانند از رساله ی خود دفاع کنند. این مهم ترین خبر در چند روز گذشته برای دانشگاهیان بوده است. اما در حقیقت این تصمیم سنگی از پیش پای دانشجویان دکتری برخواهد داشت؟!


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، روز گذشته خبری در خصوص حذف شرط چاپ مقاله برای دفاع از رساله دکتری از جانب دیوان عدالت اداری منتشر گردید که واکنش های زیادی را در فضای مجازی به دنبال داشت. در نگاه اول، عمده مخاطبان تصور کردند دانشجویان دکتری دیگر نیازی به نگارش مقاله برای دفاع ندارند اما ماجرا از این مقرر است که بنا بر رای دیوان عدالت اداری و به دنبال شکایت از وزارت علوم، دانشجویان دکترا دیگر نیازی ندارند برای دفاع از رساله ی خود حتما منتظر چاپ مقالاتشان در نشریات علمی- پژوهشی بمانند و عرضه گواهی پذیرش مقاله در نشریه برای مجاز شدن دانشجوی دوره دکترا برای دفاع از رساله خود کفایت می کند.

هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در توضیح این رای خود درباره ابطال ماده ۱۹ آئین نامه آموزشی دکترای تخصصی دانشجویان مصوب ۱۳۹۴ گفته است: هیات عمومی دیوان عدالت اداری بعد از بحث و بررسی و با این استدلال که بند ۴ قسمت (ب) ماده ۲ قانون اهداف، وظایف و تشکیلات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مصوب سال ۱۳۸۳یکی از وظایف و اختیارات وزارت علوم را تعیین ضوابط، معیارها و استانداردهای علمی موسسات آموزش عالی و رعایت اصول انعطاف، پویایی رقابت و نوآوری علمی قرار داده، و ماده ۱۹ آئین نامه آموزشی دوره دکتری تخصصی دانشجویان مصوب ۱۳۹۴ مغایر با اصول انعطاف، پویایی رقابت و نوآوری علمی می باشد، چون که از یک سو صرف پذیرش مقاله و صدور گواهی پذیرش مقاله به امضای سردبیر مجله علمی – پژوهشی مبین احراز اوصاف علمی بودن مقاله نگارش شده می باشد و از طرفی چاپ مقاله جزء مصادیق معیارها و استانداردهای علمی هم نمی باشد.

دیوان عدالت اداری همینطور اعلام نموده است: طولانی بودن فرایند چاپ مقالات و اجبار آنها به چاپ مقاله به صورت مطلق و بدون وجه به شیوه مدیریت حاکم بر مجلات علمی – پژوهشی باعث اضرار به منافع عموم دانشجویان می باشد، بر این اساس این دیوان با اکثریت آراء ماده ۱۹ آئین نامه آموزشی دوره دکتری تخصصی دانشجویان مصوب ۱۳۹۴ را قابل ابطال دانست و مقرر نمود صرف عرضه گواهی پذیرش مقاله در نشریات علمی – پژوهشی برای مجاز شدن دانشجوی دوره دکتری برای دفاع از رساله خود کفایت می کند.



تاثیر ابطال ماده ۱۹ چه خواهد بود؟

بر اساس آن چه در آئین نامه آموزشی دوره دکترای تخصصی PhD مصوب جلسه ی ۸۷۱ شورایعالی برنامه ریزی آموزشی آمده است، دانشجو بعد از تدوین رساله به شرط کفایت دستاوردهای علمی و چاپ یک مقاله علمی- پژوهشی مستخرج از رساله، با تایید استاد/ استادان راهنما مجاز است در حضور هیئت داوران از رساله خود دفاع کند. حال صرفاً کافیست دانشجویان مقالات خویش را به نشریات علمی پژوهشی ارسال نمایند تا مورد داوری قرار بگیرد و پذیرفته شود. اما همین فرایند داوری هم به نقل از بعضی از دانشجویان و دست اندرکاران نشر مقالات روندی طولانی است.

برای این که به درستی مشخص شود تأثیر این رای دیوان عدالت اداری بر روند دفاع از رساله دانشجویان دکتری چیست بد نیست مروری بر وضعیت نشریه های علمی پژوهشی داشته باشیم. مدیرعامل یک موسسه پژوهشی در گفت وگویی که چندی قبل با ایسنا داشته بود در اینباره می گوید: داوری در اغلب نشریات پژوهشی ایران به سبب انتشار غیر حرفه ای مجلات، از فرآیندی طولانی برخوردار است، پدیده ای که به سبب عدم وجود نظم ساختاری و فقدان قدردانی موثر از دبیران و داوران به روندی غیر پاسخگو بدل شده است و همین مساله، طول زمان داوری و تصمیم گیری در مورد یک مقاله پژوهشی را اغلب به بیشتر از یکسال بالا می برد.

بنابراین انتظار دانشجویان برای پذیرش مقالاتشان در نشریات هم چنان پابرجا باقی می ماند. انتظاری که گاها امکان دارد یک سال و نیم به طول بیانجامد. اما اگر نشریات، روند داوری را در مدت زمانی معقول انجام دهند نیازی نیست دانشجویان منتظر چاپ مقاله خود بمانند و با این حساب چرخه ی تبعیضی که احیانا در بعضی از این نشریات و یا موسسات واسطه برای چاپ سریع تر مقالات شکل گرفته بود از میان برداشته می شود و دانشجویان هم لازم نیست در مدت زمان انتظار سنوات دانشگاه را پرداخت کنند.



دانشجویان چه می گویند؟

اما به هر صورت این تصمیم بر آینده دانشجویان بی تأثیر نخواهد بود. با انتشار خبر حذف شرط چاپ مقاله تعداد زیادی از دانشجویان در فضای مجازی نسبت به این خبر واکنش نشان دادند. بعضی از آنها از این اقدام دیوان عدالت اداری دفاع کردند و برخی دیگر معتقد بودند این رای چندان وضعیت گذشته را تغییر نداده است. چون که در گذشته هم در برخی از دانشگاه های سراسری صرفاً عرضه گواهی پذیرش مقاله در نشریات برای دفاع از رساله کافی بوده و ضرورتی به چاپ مقاله نبود.

هر چند که این تصمیم دیوان عدالت اداری گام بزرگی در جهت حل مشکلات دانشجویان دکتری نیست اما از آن جایی که شکایت از وزارت علوم منجر به صدور چنین رایی شده است، در برای دانشجویان دانشگاه آزاد همچنان بر همان پاشنه ی سابق می چرخد. بر مبنای بخشنامه ی اسفند سال ۹۸ این دانشگاه، یکی از مستندات لازم جهت دفاع نهایی دانشجویان در دوره دکترای تخصصی چاپ مقاله پذیرش شده است. در این بخشنامه صریحا بیان شده است که چاپ حداقل یک مقاله پژوهشی در نشریه های دارای رتبه ی دانشگاه آزاد اسلامی یا وزارتین علوم و بهداشت برای کسب حداقل پنج امتیاز پژوهشی جهت انجام دفاع الزامی است.

در نهایت اینکه این تصمیم گیری تا چه اندازه می تواند برای دانشجویان دکتری راهگشا واقع شود موضوعی است که در گذر زمان بهتر می توان درباره آن به قضاوت پرداخت و باید منتظر ماند تا گذر زمان مشخص نماید این تصمیم چه دردی از دانشجویان دکتری دوا می کند.




1399/10/15
13:55:36
0.0 / 5
1266
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشی , دانشگاه , وزارت علوم
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
NeoPedia