NeoPedia

تبعیض سنی و محروم شدن سالمندان از خدمات بهداشتی در دوران کرونا

تبعیض سنی و محروم شدن سالمندان از خدمات بهداشتی در دوران کرونا

به گزارش نئوپدیا در طول همه گیری کووید-۱۹ شواهدی وجود دارد از اینکه افراد مسن به علت تبعیض سنی یا Ageism، در سرتاسر دنیا از برخی خدمات سلامت محروم شده اند. با عنایت به همین مبحث پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری به بررسی مطالعات انجام شده در مورد عرضه خدمات مراقبت های بهداشتی به افراد مسن در طول همه گیری کووید-۱۹ پرداختند.



به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ بار قابل توجهی از مرگ ومیر و عوارض را بر سیستم مراقبت های بهداشتی کشورها تحمیل کرده است. در بین گروههای سنی مختلف، افراد مسن مبتلا به کووید-۱۹ علایم شدیدتری را نشان داده اند. علاوه بر این به علت اینکه پیری با بیماری های مزمن همراه می باشد، خطر مرگ ناشی از کووید-۱۹ در افراد مسن بیشتر است.

ساکنان خانه سالمندان هم بیشتر از نیمی از کل مرگ ومیرهای ناشی از کووید-۱۹ را در سرتاسر جهان می سازند. نرخ بالای عوارض در این گروه سنی امکان دارد ریشه در رفتارهای مراقبتی داشته باشد. چون که نگاههای مراقبت دوستانه از سالمندان، به نسبت مراقبت های سنتی با کم تر زمین خوردن و مدت بستری کوتاه تر در بیمارستان و کاهش عملکرد کم تر همراه می باشد. علاوه بر این، بدرفتاری با سالمندان با افزایش میزان مرگ و میر در افراد مسن همراه می باشد.

یکی از خصوصیت های بحران های بهداشت عمومی، کمبود امکانات پزشکی است و در مورد اینکه چه کسی، چگونه و کجا باید از امکانات محدود استفاده نماید، باید تصمیمات دشواری گرفته شود. اقدامات حمایتی مناسبی برای سالمندان بالای ۷۰ سال در طول همه گیری کووید-۱۹ انجام شده، با این وجود، نحوه تخصیص امکانات بخش مراقبت های ویژه به بیماران مسن نشان دهنده محرومیت خیلی از آنها است. به علت کمبود دستگاه تنفس مصنوعی، تنها بعضی از بیماران می توانند در شرایط بحرانی آنها را دریافت نمایند.

در این راستا، دستورالعمل هایی در مورد نحوه استفاده از این منابع توسط انجمن های پزشکی پیشنهاد شده است که امکان دارد منجر به شیوع رفتارهای در رابطه با تبعیض سنی شود. تبعیض سنی در جامعه و زندگی روزمره سالمندان رایج است. این گونه تبعیض ها همیشه زندگی افراد مسن را تهدید کرده است. عدم حضور سالمندان در چرخه تولید ثروت و شرایط ضعیف جسمی آنها، عرضه خدمات بهداشتی و درمانی به آنها را به خطر انداخته است.

باورهای رایج در مورد افراد مسن سبب شده که جوانان در اولویت دریافت امکانات پزشکی مانند ونتیلاتور یا تهویه مکانیکی قرار گیرند. در حالیکه دستورالعمل ها سفارش می کنند که تصمیم گیری در مورد استفاده از تجهیزات پزشکی باید بر مبنای شرایط فیزیکی بیمار گرفته شود، نه سن آنها.

با توجه به شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹، شواهدی در خصوص وقوع تبعیض سنی در عرضه خدمات بهداشتی در سرتاسر جهان و تأثیرات قابل توجه آن بر جنبه های مختلف سلامت آنها وجود دارد. بر همین مبنا انجام یک بررسی سیستماتیک در مورد مطالعات انجام شده در این عرصه، ضروری می باشد. بر همین مبنا پژوهشگران با انجام یک مطالعه مروری به بررسی مطالعات انجام شده در مورد عرضه خدمات مراقبت های بهداشتی به افراد مسن در طول همه گیری کووید-۱۹ پرداختند.

برای انجام این مطالعه، با جستجوی کلمات کلیدی مرتبط، در پایگاه های اطلاعاتی معتبر بین المللی، مقالات منتشرشده در این مورد استخراج شدند و بعد از بررسی مقالات استخراج شده، در نهایت ۲۱ مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

اگرچه بیماری همه گیر کووید-۱۹، یک پدیده جدید است و تعداد محدودی مقاله در مورد مبحث تبعیض سنی و عرضه خدمات بهداشتی به افراد مسن وجود دارد؛ با این وجود؛ نتایج این مطالعات می تواند برای نظام سلامت مفید باشد تا با مشاهده شواهدی در خصوص نتایج تبعیض سنی از موارد مشابه در جامعه ما جلوگیری نماید.

بررسی مقالات منتشرشده در این حوزه نشان داده است که این مطالعات در کشورهایی مانند ایتالیا، چین، ایالات متحده آمریکا، سوئیس، اسپانیا، بنگلادش، بلژیک، لهستان و فرانسه انجام شده است. بیشترین موارد تبعیض ضد افراد مسن در کشورهای ایتالیا، اسپانیا و ایالات متحده انجام شده و بیشترین اقدامات حفاظتی از سالمندان، در آلمان گزارش شده است. همینطور هیچ گزارش رسمی از بلژیک، لهستان، فرانسه و ایالات متحده در این عرصه، وجود ندارد. با این وجود، در همه این کشورها، همچون ایالات متحده قوانین حمایتی در این حوزه وضع شده است.

به گفته پژوهشگران این تحقیق، با عنایت به اینکه پدیده تبعیض سنی و ageism یک پدیده جهانی است، بهتر است از روش هایی که در کشورهایی مانند آلمان انجام می شود، برای مقابله با بحران های در رابطه با این پدیده استفاده گردد. تعداد تلفات ناشی از کووید-۱۹ فقط عدد نیست، بلکه تعداد جان های از دست رفته است و وجود قوانین ضد پیری در مواردی مانند بحران های انسانی، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

همچنین با عنایت به حضور سالمندان در جامعه و مبارزه با فرهنگ تبعیض آمیز نسبت به سالمندان، آموزش کودکان اهمیت زیادی دارد و سبب بهبود نگاه جامعه به سالمندان بخصوص سلامت آنها می شود. ازاین رو در مواقع بحران باید به سالمندان مانند سایر گروههای پرخطر مانند کودکان و زنان آبستن توجه ویژه ای شود.

علاوه بر این؛ آموزش پرسنل بهداشتی هم امری حیاتی می باشد. آمادگی افراد برای دوران سالمندی بخصوص میان سالی سبب افزایش اعتماد به نفس و آگاهی آنها از حضور سالمندان در جامعه می شود و از بی توجهی آنها به خود جلوگیری می کند.

محققان این مطالعه عنوان می کنند که این تحقیق دارای محدودیت هایی هم بوده است. یکی از این محدودیت ها، این بود که مقالات منتشرشده در این عرصه بیشتر توصیفی بودند و این مانع از نتیجه گیری دقیق شده است. همینطور بیشتر مطالعات در کشورهای غربی انجام شده و هیچ اطلاعاتی از کشورهای درحال توسعه در دسترس نبوده است. به علاوه؛ بیشتر گزارش های در ارتباط با تبعیض سنی، در طول شیوع کووید-۱۹ به صورت رسمی در دسترس نبودند و دیگر گزارش های باقی مانده، نتیجه مشاهدات و گزارش های غیر رسمی بود.

پژوهشگران این مطالعه معتقدند که به علت وجود رفتارهای تبعیض آمیز در عرضه خدمات بهداشتی و درمانی به سالمندان، لازم است سیاست گذاران سلامت پروتکل هایی را برای عرضه خدمات بهداشتی و درمانی به این گروه به صورت شفاف تدوین کنند تا صدمه ها به حداقل برسد، رفتارهای مثبت نسبت به این گروه افزایش یابد و عرضه دهندگان مراقبت های بهداشتی را آموزش دهند.

در انجام این تحقیق، سیده شهربانو دانیالی و مجید رحیمی؛ پژوهشگران آموزش بهداشت و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و شاهین سالاروند، از دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی لرستان، با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه، اسفندماه 1400 به صورت مقاله علمی با عنوان «تبعیض سنی در عرضه خدمات بهداشتی به افراد مسن در طول همه گیری کووید-۱۹» در The Journal of Gerontology and Geriatrics (JGG) انتشار یافته است.





منبع:

1401/02/25
10:58:14
5.0 / 5
462
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
NeoPedia