NeoPedia
رییس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی مطرح كرد

واقعیاتی تلخ درمورد دخانیات، سیگار بمبی كه هر نخ آن ۳ دقیقه از عمرتان می كاهد

واقعیاتی تلخ درمورد دخانیات، سیگار بمبی كه هر نخ آن ۳ دقیقه از عمرتان می كاهد

نئوپدیا: رئیس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه علوم پزشكی شهیدبهشتی از فعالیت 24 ساعته سامانه هوشمند تلفن گویای این مركز برای ارائه خدمات بلاعوض مشاوره ای به متقاضیان ترك دخانیات آگاهی داد و اظهار داشت: حدود 30 درصد آقایان و 20 درصد خانم های بالای 15 سال در كشور مصرف دخانیات دارند.


به گزارش نئوپدیا به نقل از ایسنا، دكتر غلامرضا حیدری در چهارمین روز از هفته ملی بدون دخانیات (۲۵ تا ۳۱ خردادماه ۹۸) اعلام نمود: حدود ۳۰ درصد آقایان و ۲۰ درصد خانم های بالای ۱۵ سال در كشور مصرف دخانیات دارند.
بگفته وی شعار امسال سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی بدون دخانیات «اجازه ندهید سیگار نفستان را بگیرد» است كه بر اثرات بیماری زایی ریوی ناشی از مصرف دخانیات متمركز شده است.
رئیس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه با اشاره به نتایج مطالعات انجام شده در كشور اظهار داشت: بطور متوسط ۱۵-۱۰ درصد جمعیت بالای ۱۵ سال كشور مصرف روزانه سیگار دارند كه این عدد در مردان حدود ۲۰ درصد و در زنان حدود ۲ درصد است.
وی با ذكر این مساله كه در صورت افزودن آمار مربوط به مصرف قلیان؛ حدود ۳۰ درصد آقایان و ۲۰ درصد خانم های بالای ۱۵ سال در كشور مصرف دخانیات دارند، مصرف گه گاه قلیان در هر دو قشر زن و مرد، خصوصاً زنان را بسیار بالاتر و نگران كننده عنوان نمود برای اینكه مصرف تفننی قلیان در سال های آتی مبدل به مصرف سیگار می شود و همین طور بیماری زایی ناشی از قلیان بسیار شدیدتر خواهد بود.
بگفته رئیس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه چهار درصد پسران ۱۵ ساله و ۱ درصد دختران ۱۵ ساله مصرف روزانه سیگار دارند در صورتیكه آمار مصرف قلیان در هر دو جنس ۱۰ درصد است و در این رده سنی خطر افزایش مصرف دخانیات به شكل قلیان را مشاهده می نماییم.

میانگین سن شروع مصرف دخانیات در كشور به ۱۴ سال رسیده است
دكتر حیدری برمبنای نتایج تحقیقات از پایین آمدن سن شروع مصرف دخانیات در دهه های اخیر در جهان و ایران آگاهی داد و اظهار داشت: میانگین سن شروع مصرف روزانه دخانیات در كشور در دهه ۵۰ حدود ۲۰ سال، در دهه های ۷۰-۶۰ به حدود ۱۸-۱۷ سال رسید و متأسفانه امروزه میانگین سن شروع مصرف دخانیات در كشور به ۱۴ سال رسیده است كه تقریباً با آمار سایر كشورها برابر است.
وی اشاره كرد: اجرای برنامه های پیش گیری از شروع مصرف دخانیات یا همان نه گفتن به تجربه دخانیات، باید در ایران و سایر كشورها از سنین پایین و مدارس ابتدایی آغاز شود.

با هر پك قلیان ۵۰۰ سی سی دود وارد ریه ها می شود
بگفته دكتر حیدری برمبنای نتایج مطالعات اخیر، عوارض زیان آور مصرف قلیان بسیار بیشتر از سیگار است برای اینكه در هر پك قلیان حدود ۵۰۰ سی سی و در هر پك سیگار حدود ۵۰ سی سی دود وارد بدن مصرف كننده می شود. بدین سبب میزان مواجهه فرد با دود قلیان ۱۰ بار بیشتر است. همین طور فرد سیگاری حدود ۱۵-۱۰ پك به سیگار می زند در صورتیكه در هنگام مصرف قلیان به ۱۵۰-۱۰۰ پك می رسد.
وی یك وعده قلیان را معادل با مواجهه فرد با دود ۱۰۰ نخ سیگار برشمرد و اضافه كرد: این نكته كه عبور دود از میان آب قلیان موجب تسویه آن می شود یك باور غلط است برای اینكه دود مرطوب موجب افزایش جذب مواد سمی در بدن می شود. تنباكوی قلیان نیز حاوی مواد معطر یا اسانس های زیادی است كه شرایط تجزیه و تركیب مواد سمی را مهیا می كند، همین طور ذغال روی قلیان منواكسیدكربن بالاتری دارد بدین سبب قلیان یك روش مصرف دخانیات با بیماری زایی بیشتر است.

هر نخ سیگار ۳ دقیقه از عمر فرد می كاهد
وی با ذكر این نكته كه مطالعات جهانی نشان داده متوسط عمر افراد سیگاری ۱۰ سال كمتر از افراد غیرسیگاری است، اظهار داشت: زنان سیگاری ۹ سال و مردان سیگاری ۱۱ سال زودتر از افراد غیرسیگاری همجنس خود فوت می كنند. بدین سبب می توان گفته هر نخ سیگار ۳ دقیقه از عمر فرد سیگاری می كاهد.

بهبود عوارض تنفسی از لحظه ترك دخانیات آغاز می شود
دكتر حیدری با سفارش افراد به اجتناب از نخستین تجربه استعمال دخانیات اعلام نمود: افراد سیگاری برای ترك مصرف دخانیات می توانند با مراجعه به مراكز درمانی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی و مشاوره های درمانی نسبت ترك دخانیات اقدام نمایند.
بگفته وی از همان لحظه كه فرد مصرف دخانیات را ترك می كند، سیستم ترمیم بدن فعال شده و مبادرت به پاكسازی می كند و هرچه فرد دیرتر نسبت به ترك دخانیات اقدام نماید زمان بیشتری طول می كشد كه بدنش ترمیم شود.
حیدری اضافه كرد: معمولاً ظرف ۳ ماه بعد از ترك دخانیات ظرفیت های هوایی تنفسی فرد به شكل نرمال برمی گردد، بعد از یكسال خطرات بیماری های قلبی در وی برابر با افراد غیرسیگاری می شود و پس از ۳ سال بروز بیماری های ریوی نیز در آنان تقریباً مشابه افراد غیر سیگاری می شود و خطر بروز سرطان ها نیز بعد از ۵-۳ سال در آنان همانند افراد غیرسیگاری می شود.
طبق اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، رئیس مركز تحقیقات كنترل دخانیات دانشگاه درانتها اظهار نمود: سامانه هوشمند تلفن گویای مركز تحقیقات دخانیات دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی «۲۷۱۲۲۰۵۰» در همه روزهای هفته بصورت ۲۴ ساعته فعال است و بصورت بلاعوض به مشاوره، ارزیابی افراد، تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه راهنمای ترك دخانیات می پردازد.




منبع:

1398/03/31
21:24:58
5.0 / 5
5084
تگهای خبر: خدمات , دانشگاه , سیستم , مشاوره
این مطلب نئوپدیا را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
NeoPedia